Falusi CSOK hitel

Már sokan várták a híreket, hogy mikor derülnek ki a részletek a Falusi CSOK változásait illetően. Erről már a blogon is olvashattál. Ezúttal most a mellé igényelhető hitelre hívjuk fel a figyelmedet. 

 

A Hogyan változik 2024-ben a Falusi CSOK? című bejegyzésünket olvasd el, ha szeretnéd feleleveníteni a részleteket. Összegezve, a legfontosabb változás, hogy amennyiben a vásárlással egyidejűleg korszerűsítés vagy bővítés is megvalósul, emelt összegre pályázhatnak a jogosultak. És abban az esetben is nő az összeg, ha meglévő ingatlan bővítésére vagy korszerűsítése fordítanánk azt. Maradnak azonban az eredeti összegek, ha új lakóházat veszünk. A továbbiakban többlakásos lakóépületben új önálló lakás megvételére nem használható fel a kedvezmény. 

A legnagyobb mértékben az új ház vásárlással egybekötött korszerűsítés, bővítés támogatását növelték. 1 gyermek esetén 600 ezer forintról 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra, 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forintról 15 millió forintra növelték a támogatást. Itt fontos kitétel, hogy az összeg fele fordítható a ház megvételére. 

 

A Kormányrendelet szerint az alábbi tevékenységek számítanak korszerűsítésnek: 

“19/B. § *  (1) A családi otthonteremtési kedvezmény a következő korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető 

  1. a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  2. b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  3. c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  4. d) az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  5. e) a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  6. f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  7. g) kémény építése, korszerűsítése,
  8. h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
  9. i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  10. j) a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

(2) A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több, (1) bekezdés szerinti munkálat elvégzése is támogatható. 

(3) *  A 19/A. § (4) bekezdés a) vagy c) pontja, valamint (6) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti támogatás igénybevétele esetén az igénylő a támogatási szerződésben vállalja, hogy a 14. § (3) bekezdés e) pontja szerinti számlabemutatási kötelezettsége keretében nem nyújt be olyan számlát, amelyet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendelet alapján ugyanazon lakásra nyújtott otthonfelújítási támogatás kapcsán már elszámoltak.  

(4) *  A 19/A. § (4) bekezdés a) vagy c) pontja, valamint (6) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti támogatás igénybevétele esetén a hitelintézet a 14. § (3) bekezdés e) pontja szerinti számlabemutatási kötelezettség keretében benyújtott és elszámolt, letörölhetetlen jelzéssel ellátott számlákat feltölti a lakáscélú támogatások kapcsán elszámolt számlák ellenőrzésére szolgáló elektronikus rendszerbe.” 

Forrás: 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről 

 

Tovább lehet növelni az igényelhető összeget államilag támogatott lakáshitellel. Amennyiben használt lakásra vagy ház vásárlására és felújítására igényeljük a hitelt, két gyermek esetén 10 millió forint, három vagy több gyermek esetén 15 millió forint kamattámogatott hitellehetőségre tehetünk szert. Ha pedig meglévő ingatlan felújításához igényeljük a hitelt, akkor két gyermeknél 5 millió, három vagy több gyermek esetén pedig 7,5 millió forintra számíthatunk. A jogosultságról itt tájékozódhatsz. 

A jelenleg elérhető információk szerint a Falusi CSOK támogatásra 2024. december 31-éig lehet igényt benyújtani. 

 


Ezt a bejegyzést 2023. november. 28-án tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

Falusi CSOK: az igénylés feltételei 

Milyen esetekben nem jár a falusi CSOK?