Felújítás a hatékony szellőztetés tükrében

Otthonod felújítása rettentő izgalommal tölthet el. Végre elkészül álmaid konyhája, fürdőszobája, lekerül a padlóra a rég kinézett csodálatos burkolat, nem lesz a fal összetapogatva. Az esztétikai és energiahatékonysági felújítások mellett a szellőztetés mellett sem szabad elmenni szótlanul. Érdemes azt is átgondolni, hogy mennyire hatékony meglévő szellőztetési módszerünk és mit tehetünk a felújítás során, hogy az profibb, egészségesebb legyen. 

A már meglévő lakóépületek felújítása különböző szinteken történhet meg. Ha például egy szoba felújítása az ablakok cseréjével is jár, az fejleszti a lakás légmentességét. Egy kiterjedtebb felújítás pedig már magába foglalhat extra szigetelést, minden ablak cseréjét és még sorolhatnánk. 

Szerencsére sok háztulajdonos szeretné hatékonyabbá tenni az ingatlan energiafogyasztását a felújítás során, ami hatással lehet a szellőztetés módjára, ezáltal pedig a beltéri levegő minőségére. A szigetelés megerősítése és a régi ablakok cseréjének során csökken a kintről beszivárgó levegő. A szellőztetés megfelelő módja egyébként függ a szobától is. A legtöbb meglévő ingatlan esetében természetes szellőztetést használnak. Lássuk a részleteket szobákra lebontva. 

Hálószobák 

A hálószobában, annak ellenére, hogy általában kisebb méretű, meglehetősen sok időt töltünk el, ráadásul egyhuzamban. Nagyon fontos az egészségünknek, hogy alvás közben biztosítsuk a megfelelő szellőzést. Sok lakóház szellőzése nem éppen kielégítő egy felújítás előtt. A megfelelő természetes légcsere biztosításához legalább két ablak installációja szükséges. Az ablakokon ajánlott a szellőztető kar használata az éjszakák alatt egész évben, ahányszor csak lehet. A szoba két különböző magasságban elhelyezett ablaka sokkal hatékonyabb, mint két ablak azonos magasságban, mert huzatot generálnak. 

Az elektromos működtetésű VELUX INTEGRA ablakok sokkal jobb lehetőségeket biztosítanak a kézi működtetésű ablakoknál, mert beprogramozhatók egy vagy két szellőztetésre az éjszaka során.  

Gyerekszobák

A gyerekszobák használata nagyban függ a gyermekek életkorától. Akár csak alvásra használják, akár egyéb tevékenységekre, a játékok és elektromos készülékek mindig fellelhetőek itt, ami megnöveli a szellőztetés szükségességét az eszközök kibocsátása miatt. A hálószobákról leírtak a gyerekszobákra szintén érvényesek, de a levegő cseréjének hangsúlyozott fontosságával, amire a legtöbb kisgyermekes családnak nincs elég ideje. Így ezekben a szobákban az elektromos működtetésű termékek különösen fontosak. 

Nappalik és étkezők 

A nappali és étkező helyiségekben általában több padlófelület jut egy emberre, mint a hálószobákban és kevesebb időt is töltünk el itt. Ez lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű ablaknyitást. Egy szoba szellőztetésének szüksége  nagyon változó lehet, így a kivitelezésnek is ehhez kell igazodnia. A rugalmasabb kivitelezés két-három homlokzati ablakot és hasonló mennyiségű tetőablakot is magába foglal a hatékony légcsere biztosításához. A manuális ablakok elegendőek lehetnek, ha a szellőztető karok használatát a megfelelő szellőztetéssel kombináljuk. Az elektromos ablakok pedig még hatékonyabbá teszik ezt.  

Konyhák 

A konyhai tevékenységek párát és szagokat termelnek. Ezek közül mindegyik a megfelelő szellőztetés során távozik a térből a tevékenységgel egy időben. A szagelszívók fontosak lehetnek, de hatékonyságuk csökken, ahogy a kosz lerakódik bennük. A szellőztetés főzés közben pedig remekül kiegészíti a szagelszívó munkáját. A sütőkből kiáramló hő miatt ilyenkor a hideg nem szokott problémát okozni a konyhákban.  A páramérővel felszerelt elektromos ablak kifejezetten hasznos lehet a konyhában. 

Fürdőszobák 

A fürdőszoba híres páraképző tulajdonságairól. A páraképződés fürdőzés közben gyakori, de összességében egy 24 órás ciklusban keveset használjuk a fürdőszobát. Így a megfelelő kivitelezés sok rövidebb szellőztetést tesz lehetővé. A fürdőszobák sokszor mechanikus kiegészítő szellőztetőkkel vannak felszerelve, de a jó szellőztetési lehetőségek előnyt jelentenek. A leghatékonyabb szellőzés két különböző magasságban elhelyezett ablak kinyitásával érhető el. 


Ezt a bejegyzést 2022. január 4-én publikáltuk.