Szakember-keresés -  Hogyan válasszak kivitelezőt?

Számtalan forrás esetén találkozunk azzal, hogy bizony napjainkban sokszor hosszadalmas és nehézkes megfelelő szakembert találni a különböző munkálatokra, ha felújításra, átalakításra vagy építkezésre adjuk a fejünket. Arról nem is beszélve, hogy a negatív tapasztalatokkal Dunát lehetne rekeszteni. Mit tehetsz, ha elkerülnéd a csalódást és a káreseteket? Ebben nyújtunk most segítséget Neked.  

Ne dőlj be üres ígéreteknek! 

Messziről jött ember azt mond, amit akar – tartja a közmondás. A legjobb ajánlólevél valakiről mindig mások valós tapasztalata, nem pedig az önmagáról adott vélemény. A legjobb, ha referenciát is látsz! Ismerősök, családtagok, kollégák véleményét érdemes kikérni, hátha tudnak jó ajánlással szolgálni. Ha elégedettek voltak, be tudnak számolni az illető hozzáállásáról, munkavállalási stílusáról, tempójáról, megbízhatóságáról, proaktivitásáról, segítőkészségéről. Ráadásul az elkészült munkát is szemügyre tudod venni! 

 

Castingolj”! 

Szervezz találkozót a kiszemeltekkel és ismerd meg őket! Sokat nyomhat a latba, ha személyesen is meggyőződhetsz róla, mennyire megbízható az illető. Pontosan érkezik-e, mit árul el magáról, milyen kérdéseket tesz fel, milyen ötletekkel, tanácsokkal lát el előzetesen, milyen referenciával szolgál, kér-e díjat a kiszállásért. Mindezek alapján kapsz egy képet róla, ami segít eldöntetni, hogy értitek-e egymást, szimpatikus-e az illető és rá mernéd-e bízni a projektet. 

 

Névjegy helyett árajánlat 

Persze a névjegy is fontos, de sokat elárul az árajánlat összetettség, az összeállításhoz szükséges kérdések, információkérések, az anyag- és munkadíj kalkulációk, és az ajánlatadás ütemezése és módja is. Telefonon, szóban sose fogadj el ajánlatot, mindig kérd írásban – bár feltételezzük, hogy a megbízható kivitelező ezt magától megteszi. Kérj több helyről is ajánlatot és vesd össze őket! Mivel több helyről kérsz be ajánlatot, fontos, hogy az árazás összehasonlítható legyen, ezért a visszajelzések mentén érdemes egységesítened a feladatlistát, és mindenkitől ugyanazokra a tételekre bekérni a végleges ajánlatot. 

 

Fizetés ütemezése 

Ideális esetben nem fizetsz előre, nem szükséges előleget vagy nagy összegű előleget adnod. A legjobb, ha mindig az elvégzett munkáért, ütemezve fizetsz. Az utolsó részlet nagyságába viszont bátran szólj bele, és annak átadását kulcsátadásra, megtekintésre, esetleg hibajavítások elvégzése utáni időpontra időzítsétek. 

 

Valósak az online vélemények? 

Ezt nehéz megmondani, de ha gyanúsan azonos az értékelések időpontja, dátuma, valószínűleg beépített ismerősök tettek ajánlást vagy hamis felhasználói profilok. Legyél figyelmes és óvatos! 

 

Mikor tud vállalni? 

A jó szakember valószínűleg előre be van táblázva, így ne lepődj meg, ha nem tud azonnal vállalni. Fontos azonban, hogy ne csak a várható kezdés időpontjáról kérj információt, hanem az ütemezésről, várható befejezésről/átadásról is. 

 

Ki a csapata?

Előfordul, hogy a kivitelező „csak” a projektmenedzser, a brigádot adja, a munka megszerzéséért felel, és a feladatokat kiosztja, de nem dolgozik érdemben a projekten. Célszerű megismerni a többieket is, hiszen biztos Neked is számít, kiket engedsz be az otthonodba, leendő otthonodba. Ők dolgoznak a részleteken, sokszor majd csak velük tudsz a helyszínen egyeztetni, ezért fontos, hogy megértsétek egymást. 

 

Mekkora a terheltsége 

Ha velünk párhuzamosan más munkán is dolgozik, számíthatunk csúszásokra. Bátran kérdezz rá, amikor ütemezitek a projekteket, hogy mely napokon jönnek, van-e párhuzamos projekt! 

 

Szerződés 

Ha valaki nem hajlandó szerződést kötni, ereszd szélnek! Nézz sablonokat az interneten, de kérhetsz segítséget jogi területen jártas személytől, hogy átnézesd a szerződést! 


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 10-én tettük közzé.