Fénycsatorna beépítése szakszerűleg

A tetőbe illeszthető természetes fényforrások közül már megismerhetted egy korábbi cikkünkből a fénycsatornát is. Ezzel a megoldással a tetővel nem közvetlen kapcsolatban álló sötétebb helyiségeinket is jól bevilágíthatjuk. Nézzük meg, mire ügyeljünk, ha fénycsatorna beépítése mellett döntünk!

Meglévő, kész, hőszigetelt épület esetén a zárófödém és a tetőszerkezet kialakítása meghatározza, hogy hogyan kell hőszigetelni a fénycsatornát a beépítésekor és hogyan gondoskodjunk párafékezésről. A padlásteret ellenőrzés alá kell vetni! Azt kell megvizsgálnod (vagy megvizsgáltatnod), hogy a mennyezet felett hol és milyen szigetelőanyag és fóliarétegek találhatók.  

Sajnos általában igaz, hogy idősebb házak esetén a beépítéshez szükséges rétegrendek nincsenek kialakítva. Újabb házaknál ez jellemzően nem probléma, viszont esetükben pedig azt érdemes kideríteni, hogy könnyűszerkezetes-e a kialakítás. 

Ezek mellett a fénycsatorna megfelelő működéséhez, valamint azért, hogy a fűtött beltér és a tetősík közötti csöves összeköttetéssel ne egy hőhidat hozz létre otthondoban, a következőkre ügyelj:   

  • Kerüljön párafékező fólia a hőszigetelő anyag alá! 
  • A párafékező fólia hézagmentesen fusson végig a fűtött tér határvonalán, a hőszigetelő anyag alatt! 
  • A hőszigetelő anyag fektetve kerüljön a födémre, függesztett álmennyezet esetén a párafékező fólia és a cső közé! 

Ha a födém vasbetonból van, a födém párafékező rétegnek is tekinthető, de ebben az esetben is a födémáttörésnél mennyezetbe épülő búrát párafékező fóliával a födémhez kell csatlakoztatni. Függesztett álmennyezet esetén is ez a helyzet.  

A fénycsatorna csöve köré érdemes szálas szigetelőanyagot helyezni függesztett álmennyezet esetén, vagy ha a tető vonalában szigetelt a padlástér, de a mennyezet egyébként szigeteletlen. 

Akkor jó a beépítés, ha a fénycsatorna rendszere teljesen zárt. Ezért a csatlakozási pontokat párafékező ragasztószalaggal le kell ragasztani, a kültéri egység és a cső csatlakozásától indulva, a hossztoldásokon át a mennyezetbe épülő fényszóró testhez történő csatlakozásig.  

 

A fénycsatorna beépítését érdemes szakemberre bízni. 

 

További részleteket és illusztrációt itt találsz: 

https://www.velux.hu/termekvalasztek/fenycsatorna/fenycsatorna-szigetelese  


Ezt a bejegyzést 2022. szeptember 5-én tettük közzé.