Több fény, jobb közérzet

Honnan tudod, hogy mikor van elegendő fény az otthonodban? Ki tudja megmondani, hogy mennyi az elég? Kevesen mérlegelik ezt tudatosan, amikor építkeznek vagy felújítanak, pedig a ház egyik legfontosabb komforteleméről van szó. 

Jobbára mindannyian egyértelműen meg tudjuk határozni, hogy egy helyiségben jól érezzük-e magunkat, miután beléptünk. Sok tényező és a helyiség sok jellemzőjének együttes hatása az, ami formálja véleményünket. A természetes fény jelenléte és mennyisége döntő. 

Próbáld ki magad is. Az itt látható két kép közül melyik a vonzóbb számodra? 

Vonzó világos szoba Sötét, komor szoba

Biológiailag úgy vagyunk programozva, hogy a napfény éltető ereje szükséges a mindennapjainkban. Az épületekben a négy fal közé zárva, vagy a tető alatti térben a tetősíkok alá zárva csak az üvegezett felületekre, az ablakokra és tetőtéri ablakokra építhetünk. Ezek biztosítják azt a fénymennyiséget, amely mellett hétköznapi tevékenységeinket végezhetjük: olvashatunk, főzhetünk, dolgozhatunk, beszélgethetünk stb. 

Magyarországon rendelet szabályozza, hogy egy-egy helyiségben mennyi fényt kell biztosítani. Egy ház vagy lakás esetén az alapszabályok érvényesek és egy ún. hüvelykujj szabályt alkalmaz mindenki. Vedd a helyiség alapterületét m2-ben, ennek a 10%-a kell, hogy legyen az összes ablak üvegfelületének összege, ha az ablakok a tetőbe vannak beépítve. Ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor a helyiség alapterületéből azt kell csak számításba venni, ahol a belmagasság min. 1,9 m, de sokkal egyszerűbb és hasznosabb a teljes alapterülettel számolni. Így biztosra mehetsz. 

Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) 88.§-a a helyiségek természetes megvilágítását szabályozza, mely szerint a minimális bevilágító felület (üvegfelületek összessége) a helyiség hasznos alapterületének (ahol a belmagasság legalább 1,9 m) legalább 10%-a kell, hogy legyen, felülről történő megvilágítás esetén. 

Például, ha a szoba 4x5 m alapterületű, azaz 20 m2, akkor 2 m2 üvegfelület már teljesíti az előírásokat. Mivel a tetőtéri ablakok szélessége költséghatékonysági szempontokból az esetek túlnyomó részében a szarufák közötti távolságokat követi, jellemzően 78 cm széles tetősíkablakot figyelembe véve ez az elvárás több felállással is teljesíthető:  

  1. 2 db 78x160 cm ablak
  2. 3 db 78x140 cm ablak 
  3. 3 db 78x118 cm ablak 
  4. 4 db 78x98 cm ablak
A tetőtéri ablakok mérete alatt a tokkülméret értendő. Ez lényegében az ablaktok külső kerülete.   

Ha okosan akarsz dönteni, akkor mindenképpen gondold át a lehetőségeket. Több ablak a különböző tetőfelületekben és akár különböző magasságokban más-más fényeloszlást eredményez. 

Példák egy és több ablakos bevilágításra


Ezt a bejegyzést 2020. április 16-án publikáltuk.