Milyen lehet a jövő családi ház trendje? Építünk vagy felújítunk?

Soha nem bocsátkoztam jóslásokba, most sem teszem. De fura módon még soha nem éreztem ennyire biztosan láthatónak a jövőt.

 

Ha röviden akarok fogalmazni, azt mondom, hogy a következő év nagyon nehéz, küzdelmekkel teli és (ez a lényeg!) egyben nagyon sok jó és előremutató tendenciát hoz(hat). 

Ebben a rövid írásban azzal foglalkozunk, hogy ez a helyzet miképpen határozhatja meg a jövő tervezését és családi házainak építését. Mennyiben befolyásolja a bennünket körülvevő világ a döntésünket, lehetőségeinket, hogy új házat terveztessünk, vagy egy meglévő felújításával, átalakításával alakítsuk ki otthonunkat. Véleményem szerint viszonylag egyértelmű a válasz. 

A kialakult helyzet egyértelműen mértéktartásra buzdít Téged is. És ez jó! Mindenképpen át kell gondolnod, ténylegesen mire van szükséged ahhoz, hogy jó és boldog életed legyen. A nehézségek néha tisztánlátásra serkentenek. Így a mértéktartó tervezés, rendszerben gondolkodás, a meglévő dolgok megóvása, felértékelődése nagyobb hangsúlyt kapnak életünkben. Kevesebben lesznek olyanok, akik új házat terveztethetnek, építtethetnek maguknak. Viszont a meglévő épületek átalakítása, személyre szabása rendkívül izgalmas, nagy kihívás, rengeteg kincset, nagyszerű megoldásokat hozhat elő. 

Építészek és Tervezőtársaik segítenek Neked abban, hogy mindazt, amit kinőttél, esetleg meguntál vagy már kényelmetlenné vált, a „saját képedre formáld”, azaz úgy építsd át, hogy a régiből megmaradjon a lényeg, ami fontos, ami jó és ehhez tedd azt, ami hosszútávon szolgálhat Téged és családod. A régi épületek vizsgálata során nagyon sokszor kiderül, milyen építészeti, műszaki, praktikus tartalékokkal rendelkeznek. Izgalmas kérdés, hogy miként nyúlhatsz ezekhez a régi terekhez, szerkezetekhez. 

A leggazdaságosabb építés a pazarlástól, a kidobástól, az elbontástól mentes „nem építés”. Ha bármilyen szinten is fontos számodra a környezeted, a fenntarthatóság vagy így is mondhatjuk, a jövőd, akkor feltétlenül gondold meg, építesz-e vagy sem. Az építés alatt most kifejezetten a régi elbontását követő új építést értem. Mindenképpen vizsgáld meg a megóvás, terheléscsökkentés és visszaforgatás elve mentén létrejövő értékteremtést. Kevesebb hulladék, nagyobb rugalmasság, kreativitás, izgalmasabb tervezés és építés. Mértéktartás. Ez a jövő! Ennek van értelme, ez az, ami lehetővé teszi számodra is, hogy a mai pazarló, hajszolt és sok esetben értékvesztett világunkban Te magad is értékteremtővé válj. Kezdd el ma! Kezdd el más szemmel látni azt, amid van! Csodálkozz rá arra, amit eddig esetleg rutinszerűen használtál. És hozd ki ebből a legtöbbet! Fantasztikus lehetőség, nagyszerű feladat. 

Meggyőződésem, hogy a következő években előtérbe kerülnek a régi épületek, azok felújításának, átépítésének, bővítésének és így – akár más funkcióval – tovább éltetésének kérdései. Van arra esély, hogy a szabályozás, rendeletalkotás is egyre nagyobb teret enged ennek a szemléletnek. Ha még támogatják is ezt, mint más országokban, akkor nagyszerű esély adódik előttünk. Márpedig véleményem szerint ez a helyes út, erre kell mennünk. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 4-én tettük közzé. 

 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink a blogon: 

Kádár-kocka: elbontás helyett újjáépítés? 

8 érv, ami a tetőtér-beépítés mellett szól 

Meglévő ház statikai szakvéleményeztetése tetőtér-beépítéshez 

A tetőtér-beépítés fázisai, lépései 1. rész 

Megéri számolni a tetőtérrel 

Lakóépület bővítése – milyen szabályok vonatkoznak erre? 

Hogyan lehetünk környezettudatosak a lakás- vagy házfelújítás során?