Kemény, puha, kicsi, nagy – milyen a jó ágy?

Kézenfekvő lenne csak szín vagy forma alapján ágyat választani, azonban, hogy milyen a jó ágy, az ennél kissé komplexebb kérdés. Az ágy méretei – beleértve a magasságát is -, a matrac, a párna, a kedvelt alvó testhelyzetünk, az esetlegesen felmerülő testi problémáink mind meghatározzák, hogy számunkra milyen az ideális fekhely. Azonban a jó alváshoz még önmagában a jól megválasztott ágy sem elég! Olvass tovább és ellenőrizd, hogy nálad teljesülnek-e a pihentető szendergés feltételei! 

 

Amikor az új ágy kiválasztása kerül napirendi pontra, talán a fekvőfelülettel célszerű kezdeni. A matrac keménysége sarkalatos kérdés. Tudtad, hogy az alvópózod is meghatározza, hogy milyen matracra és párnára van szükséged? Aki az oldalán szeret aludni, puhább matracon és magasabb párnán tegye, mert így tud a gerincoszlopa a megfelelő helyzetben, jól alátámasztva megpihenni, csökkentve ezáltal a más testrészekre nehezedő terhelést. De ha a hátadon szeretsz aludni, kemény matracra és alacsonyabb párnára van szükséged. Az ágyrács vagy a fekvőfelület anyaga is befolyásolhatja a választott matrac tulajdonságait, ugyanis az ágyrács is hatással van arra, hogy milyennek érezzük a matrac keménységét. A jó fekvőalkalmatosságról akkor beszélhetünk, ha követi, felveszi a test vonalát, súlyát, a megfelelő pontokon megadja az alátámasztást. 

Az ágy magasságáról is említést kell tennünk. Ez akkor ideális, ha az ágy szélénél ülve leérnek a lábaid, és ha a talpad földet ér, a térd derékszögben hajlik. A fekvőfelület pedig akkor optimális nagyságú, ha hosszában nem lógunk le az ágyról. 

De nem csak a jó ágy tesz hozzá az alvásod minőségéhez! Fontos, hogy ki tudd zárni a feleslegesen beszűrődő fényeket és zajokat, viszont az is esszenciális, hogy tudj gondoskodni a friss levegő bejuttatásáról. A hatékony szellőztetéshez jó, ha tudsz kereszthuzatot teremteni. Akár szobán belül is lehetőséged van erre, ha a különböző tájolású falakra kerülnek ablakok, tetőablakok. A mai modern nyílászárók általában már alkalmasak a háttérszellőztetésre is. Olvasd el Mit jelent a háttérszellőztetés? című írásunkat, amiből megismerheted, mit is jelent ez pontosan. A sötétítés lehetőségeiről a Nincs nyáron tetőtér árnyékolók nélkül cikkben írtunk. 

Persze nem csak alváshoz keresünk ágyat. A kanapé kiválasztásakor a fentiekhez hasonlóan nem csak a szín a fontos, vagy legalábbis ne ez legyen az elsődleges szempont. Számít az ülőfelület keménysége és méretei, de a háttámláról se feledkezzünk meg! A kanapén ülve folytatunk végtelen telefonbeszélgetéseket, tartunk sorozatnéző maratonokat, olykor eszünk is itt vagy olvasunk, esetleg összebújunk kiskedvencünkkel/kedvesünkkel. Éppen ezért fontos, hogy az egész hátunkat támassza meg a támla, az se baj, ha a tarkónkat is meg tudja tartani. 

 

A nyugodt alvás feltételeiről az alábbi, korábbi írásainkban találsz további információt: 

Nyugodt alvás a csillagok alatt 

Gyerekszoba a tetőtérben: a jó alvás feltételei 

Pihentető alvás álmatlan éjszakák helyett 

Miért fontos a gyakori szellőztetés a hálószobában? 

 


Ezt a bejegyzést 2023. október 2-án tettük közzé.