Gyerekszoba a tetőtérben: a jó alvás feltételei

Bármelyik korosztályról is legyen szó, alvásunk minősége testi és lelki erőnk, regenerációnk záloga. A pihentető alvás egészségünk mellett a koncentrációt, a memóriát és kedvünket is pozitívan táplálja. Gyerekek esetén sincs ez másképp, sőt mentális és testi fejlődésük szempontjából kimondottan lényeges tényező. Hogyan biztosítsuk számukra a legideálisabb feltételeket, ha a gyerekszobának a tetőtérben ágyaztunk meg? Olvass tovább és eláruljuk!  

Hogyan biztosíthatók a jó alvás feltételei a tetőtéri gyerekhálószobában?  

  • Tájolás 

Az ideális tájolás abszolút korosztályfüggő. Nem kell azonban minden új korosztályváltás után szobát cserélni. A tájolás adta előnyökkel éljünk, a hátrányait pedig tudjuk tompítani vagy orvosolni minőségi tetőablakokkal, árnyékolókkal. 

    • Az újszülötteknél, babáknál a keleti fekvésű gyerekszoba a reggeli órákban megzavarhatja a gyerkőc álmát. roló vagy redőny ilyenkor tökéletes megoldást nyújthat a beszűrődő fény csökkentésére. Emellett érdemes olyan helyre helyezni az ágyat, ahol a legkevésbé zavaró a reggeli napsütés. A kisgyerekek délutáni alvásába pedig a déli, délnyugati fekvés zavarhat bele, de sötétítőkkel ezt is kompenzálhatjuk.  
    • Iskolás és nagyobb gyerekeknél a délutáni napfény alvás szempontjából már nem fontos tényező. A reggeli közvetlen napfény pedig esetükben is tompítható.   
  • Hőmérséklet 

Ne legyen se túl hideg, se túl meleg. A tájolás pedig nagy mértékben befolyásolja a benapozást és felmelegedést. Ami az egyik évszakban előnyösebb tájolás, az a másikban hátrányos lehet.  Ma már kaphatók olyan tetőtéri ablakok, amelyek télen segítenek a hőszigetelésben, hőmegtartásban. A rugalmasan, gyorsan reagálni tudó szerkezetek, mint az árnyékolók minden évszakban kamatoztathatók. Hidegben hőszigetelnek, melegben szabályozzák a beáramló napfényt és hőt. A szélsőséges napokon, akár kánikula, akár nagy hidegek, egy beépített szellőztető is sokat segíthet. Télen a vastag szőnyeg is nagyszerű ötlet a meleg megtartásában, és sokkal komfortosabb is ezen lépkedni az éjszakai mosdójáratok során. 

  • Zajok 

A nyugalomhoz, biztonságérzethez és jó alváshoz a csend is hozzátartozik. Egy jól hangszigetelő ablak a zajokat is tompítja. Nem utolsó szempont ez, ha a gyerekszoba forgalmas útra vagy zajos területre néz.  

  • Levegő minősége 

Több korábbi cikkünkben is írtunk már a friss levegő fontosságáról. A friss levegő kellemesebbé teszi az alvást és ideális hőmérsékletet teremt. Évszaktól függően akár egész éjjelre vagy télen lefekvés előtt néhány percre tárjuk ki az ablakokat! Fontos, hogy ne legyen huzat, jól tömítő és záró ablakok legyenek.  

  • Közelség 

Kisebb korban még célszerű a szülői hálószobához közel kinevezni a gyerekszobát, idővel viszont egyre inkább igénylik a távolságot. Testvéreknél, ha megoldható a különszoba, érdemes a két birodalmat egymáshoz közel helyezni. Éjszaka még előfordulhat, hogy a félelem gátolja őket a nyugodt alvásban, viszont a testvér vagy szülő közelségének gondolata megnyugtathatja őket. Ajánlatos fényfüzérekkel vagy diszkrét, az alvásban nem zavaró és nem pulzáló fénycsíkokat itt-ott elhelyezni.  

  • Rendszeresség 

Gyerekeknél  és egyébként felnőtteknél is  fontos szempont még a rendszeresség. Kisiskolás korukig, évszaktól és kortól függetlenül célszerű ugyanakkor ágyba kerülniük. Előfordulhat, hogy a forróbb hónapokban ez még világosra, szürkületre esik. A sötétítők használata ilyenkor is praktikus megoldást nyújtanak. 

+ 1 előny, amire csak a tetőtéri gyerekszobák képesek 

Ami nem más, mint a csillagos ég csodálatos látványa. A tetőtéri gyerekszoba utánozhatatlan előnye ez, ami nemcsak szemkápráztató, de relaxáló hatással is bír – nem csak a gyerkőcökre!  

Keleti tájolásnál viszont óvatosan! Ideális északi, déli vagy nyugati fekvésű, csillagárban úszó ablakok alá húzni a gyerekágyat.  

Számold össze és írd meg nekünk, nálatok ezekből mennyi teljesül? 

 


Ezt a bejegyzést 2020. október 13-án tettük közzé.