Bezártuk magunkat – Szívj jó levegőt!

Belegondoltál már abba, hogy a napunk nagy részét a négy fal között töltjük? Az alvás, a reggeli készülődés, a munkavégzés és számos szabadidős tevékenység a lakásba zár minket. Ráadásul a beltéri levegő akár 2,5-ször is szennyezettebb lehet, mint a kinti. Megmutatjuk, hogyan javíthatod bent a levegő minőségét! 

Egy napunk kb. 90%-át otthon, a munkahelyünkön vagy más zárt térben töltjük egész életünkön át. Ezért különösen fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a beltéri levegő megfelelő minőségű legyen. Ugyanis, ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, két és félszer vagy akár ötször szennyezettebb is lehet a beltéri klíma a kintinél. Hogyan lehet ez? Ebben a bejegyzésben írtunk arról, hogy például milyen tényezők tudják egészségtelenné tenni a benti levegőt. 

A jó beltéri klímához nagy mennyiségű természetes fény és friss oxigén szükséges. Ha ezeket a feltételeket megteremtjük, kézzelfogható változásokat érhetünk el. Ezek következtében például a gyerekek tanulási képessége 15%-kal és a produktivitás is további 15%-kal javulhat. 

Hogyan javíthatjuk a beltéri levegő minőségét? 

A napi többszöri (4 alkalommal legalább, kb. 10 perc minimum) szellőztetés alapvetően fontos. Erről részletesen írtunk itt.  Ezt akár mi magunk is megtehetjük, de már számos automatizálható megoldás létezik. Például okos otthon rendszerben beütemezheted, hogy milyen időközönként vagy milyen kritériumok teljesülésekor nyissa ki a nyílászárókat a rendszer.  A VELUX ablakokba beépített szellőzőnyílás vagy résszellőző pedig folyamatosan biztosítja a háttérszellőztetést is, csak ki kell nyitnod. Használatát a fűtési időszakon kívül javasoljuk. 

Nemcsak a szellőztetés, de a megfelelő árnyékolás, bevilágítás is fontos. A sok természetes fény biztosítja a jó közérzetet, és a világos, száraz falak megmentenek a penészedéstől is. A fénymennyiséget az ablakok típusa, elhelyezkedése, száma és üvegezése is befolyásolják. A VELUX tetőablakokat úgy tervezték, hogy maximális természetes fényt eresszenek át, ami akár kétszerese is lehet a homlokzati ablakoknál. Ráadásul, ha elegendő fény jut a lakásba, az áramon is spórolhatsz, hiszen később kell felkapcsolnod a villanyt. 

Ugyanakkor a nagy üvegfelületeket érdemes megfelelő árnyékolástechnival felszerelni, hogy elkerüljük a túlzott felmelegedést. A megfelelő minőségű ablakfelület, a jól szigetelt nyílászárók és a tető pedig akár a hűtés és fűtés költségeit is csökkentheti. 

 

Te mennyi időt töltesz a 4 fal között egy nap és hányszor szellőztetsz?

 


Ezt a bejegyzést 2020. május 19-én publikáltuk.