Hogyan javítsunk a beltéri levegő minőségén?

Mivel általában az időnk 90%-át bent töltjük, nagyon fontos, hogy megértsük a belélegzett levegő jó minőségének fontosságát. Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a belső levegő minősége számottevően hat ki az egészségre és a kényelemre. Ezt pedig szennyező anyagok egész sora próbálja útonállóként befolyásolni. Cikkünkben ezeket a tényezőket vesszük sorra, illetve a megoldásokat is. Tarts velünk, hogy jó levegőt szívj odabent is! 

Ahogy arról már ebben a korábbi cikkünkben is írtunk, a belső levegő minősége befolyásolja a kicsik és a nagyok egészségét és teljesítményét. Ezenkívül befolyásolja az emberi életet több módon is:  

  • Egészségünk szempontjából: a rossz minőségű levegő belélegzése negatív hatásokkal járhat. 
  • Teljesítményünk szempontjából: a jó minőségű beltéri levegő javíthatja a mentális teljesítőképességet és az általános közérzetet. 
  • Komfort szempontjából: a levegő kellemességét azonnal érezzük, ahogy belépünk az épületbe. 

Az alábbi tényezőket érdemes sorra venni, amik hatnak a benti levegőre:  

  • A kültéri levegő alapvetően határozza meg, hiszen ezt engedjük be otthonunkba. A kinti levegő szennyezettségét a pollenszint, nagy forgalom és ipari környezet jelentősen rontja.  
  • Figyelmet igényel az épületburkolat és az alapanyagok, burkolatok, festékek is, melyek szennyező anyagokat bocsáthatnak ki.  
  • A beltéri levegő minőségét az emberi érzékelés is meghatározza.  
  • A benti tevékenységeink is negatívan hatnak rá: dohányzás, takarítás során felszabaduló gázok, főzés, fürdés, teregetés során keletkező magas páratartalom.  
  • Emellett pedig beltéri eszközeink is szennyezhetik úgy, mint a lézeres nyomtató és más elektromos tárgyaink.  

Hogyan javíthatunk a minőségen? 

A jó minőségű beltéri levegőt olyan levegőként definiálhatnánk, amely mentes azoktól a szennyező anyagoktól és kórokozóktól, amelyek irritációt, betegségeket vagy kényelmetlenséget okozhatnak a bent tartózkodók számára. Ennek érdekében a következőket tehetjük: 

  • Rendszeres, ha lehet kereszthuzatos szellőztetés: a friss levegő a külső környezettel teremt kapcsolatot, és az ablakokon át beáramló friss levegő a szellőztetés egyik értékes formája. Az új típusú tetőtéri ablakok ma már az időjárásfigyelő, automatikus szellőztetést is lehetővé teszik, így otthonunktól távol is biztosíthatjuk a légcserét anélkül, hogy tartanunk kellene a beázástól. Összességében a különböző szobákat, különböző módon kell szellőztetni. A hálószobák például több széndioxid-kibocsátásért felelősek, mint a konyhák vagy a nappalik. A hálószobai szellőztetésről korábban ebben a cikkünkben írtunk.  
  • Minimalizáljuk a beltéri károsanyag-kibocsátást! Használjunk természetes alapanyagú tisztítószereket, takarítsunk nyitott ablaknál.  
  • Tartsuk szárazon a levegőt! Erre ma már páramentesítő készüléket is bevethetünk, amit a lakás különböző pontjai között is utaztathatunk, tehát nem helyiséghez kötöttek.  

Ezt a bejegyzést 2022. június 13-án tettük közzé.