Miért fontos a gyakori szellőztetés a hálószobában?

Átlagosan hány órát alszol éjjelente? Egyedül töltöd az éjszakákat? Mekkora a hálód? Ezek a kérdések segítenek rávezetni, miért is fontos a gyakori szellőztetés és a megfelelő minőségű légcsere a hálószobában. 

Lakásvásárláskor, építkezéskor a hálószobának általában kis helyiséget álmodunk meg, hiszen túl sok funkciója nincsen. Többnyire elegendőnek gondoljuk, ha befér az ágy, esetleg van némi tárolási lehetőség, na meg persze legyen egy ablak is. Azonban arra ki figyel, hogy hogyan lehet szellőztetni és hogy ez miért is olyan fontos? Tudtad, hogy átlagosan napi 22 ezer alkalommal veszünk levegőt és fújjuk ki azt?1 Egy felnőtt átlagosan 12-20 alkalommal lélegzik percenként. Átlagosan kb. 2 kg ételt és vizet fogyasztunk naponta, amíg a levegő bevitelünk kb. 15 kg2. Minden belégzést kilégzés követ. A bevitt táplálék és levegő 55 százaléka a kilégzés során a levegőbe visszajut és a lakáson belül marad3. A beltéri levegő szennyezőanyag szintje gyakran 2,5-5-szöröse a kültéri szintnek4. 

6-10 óra “mozdulatlanság” 

Egy fárasztó nap után alig várod, hogy bekuckózz a paplan alá, elolvass egy fejezetet a melletted heverő könyvből, vagy csak elindíts egy filmet, hogy álomba ringasson valami nesz. Ha alvás előtt nem szellőzteted ki a helyiséget, az ébredés pillanatáig nem frissül a levegő, fogy az oxigén, és a kilélegzésnek köszönhetően a szén-dioxid szint is fokozódik. Mivel átlagosan 6-8 vagy még több órát “mozdulatlanul” töltünk a hálóban, érdemes lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni, ha van rá lehetőség, akkor kereszthuzatot csinálni. A kiadós szundi után, reggel is kezdd a napot az ablakok kitárásával! Az előzőek mellett ez abban is segítségedre lehet, hogy belehallgass a reggeli madárcsicsergésbe, megnézd, milyen az idő, megérezd a jó illatokat. Így máris könnyebben indul majd a nap. 

Párban az igazi 

Ha az eddigiek még nem győztek meg, szorozd meg őket kettővel! Ugyanis, ha a hálószobán osztozol a kedveseddel, esetleg a gyerkőc vagy háziállat is veletek alszik, szó szerint elszívjátok a levegőt egymás elől. Ha enyhe az éjszakai hőmérséklet, inkább hagyd nyitva az ablakot, hogy alvás közben is friss levegőtök legyen! 

Kicsi tér, kis légtér 

A háló ráadásul jellemzően kis helyiségben kerül kialakításra, sőt, sokan a szoba ajtaját is becsukják. A teljes elszigeteltség lehet, hogy biztonság érzését nyújtja, azonban az alvás minőségét a rossz levegő bizony negatív irányba befolyásolja.  

Bízunk benne, hogy már késztetést érzel egy kiadós szellőztetésre! Ha fázós vagy, inkább többször, rövidebb időre nyisd ki az ablakokat, de mindenképp ügyelj rá, hogy legalább lefekvés előtt és ébredés után cseréld ki a hálószoba levegőjét! Ha csak 2-4 percig szellőztetsz, energiaveszteség nélkül cserélheted ki a szoba levegőjét. Ennyi idő alatt télen sem hűlnek le a falak, a padló, a mennyezet és a bútorok. 


1.: Delmar’s Comprehensive Medical Assisting

2.: C. Nilsson, Air, Swegon Air Academy, 2008.

3.: J. Sundell, “Why do we need good ventilation”, Nordbygg, 2004.

4.: “The inside story: a guide to indoor air quality”, US EPA

 


Ezt a bejegyzést 2020. március 5-én publikáltuk.