Hogyan készítsük fel a tetőt az extrém nyarakra?

Többen fellélegeztek a hűvösebb ősz beköszöntével, de várhatóan jövő júniusban is ugyanazzal fogunk szembesülni, mint idén: forrósággal és szárazsággal hónapokon át. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 2060-ig egyre gyakoribbak lesznek az erős hőhullámok. De mit tehetünk tetőnkkel, hogy mind a négy évszakban élhető maradjon?

Sokan gondolják azt, hogy a ház nyílászáróinak cseréje a kulcs ahhoz, hogy évszaktól függően bent, illetve kint tartsuk a meleget. Pedig télen a felfűtött otthon melege felfelé száll, így az épület hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebb, nyáron pedig a közvetlen napsütés következtében a tetőszerkezet tud túlhevülni. Ha rossz a tető szigetelése, mindig számolnunk kell a magas energiaköltségekkel. A hőszigetelés a tető több részén is megvalósítható, és egyszerre jelent megoldást minden évszakra. Ha pedig az erős napsugárzástól akarjuk óvni a tetőt, érdemes kifejezetten hővisszaverő technológiával készült tetőcserepet választani. 

 

Tetőcserepek a nyári kánikulákra tervezve 

Míg a divatos, sötét színű betoncserepek jobban elnyelik a hőt, addig a hővisszaverő technológiát alkalmazó tetőcserepek a nyári kánikulában is élhetőbbé teszik az otthont. A BMI Bramac épp erre az igényre fejlesztette ki a Thermo Protector infravörös sugárzást reflektáló felületet. A tetőcserép felületképzése olyan pigmentanyagot tartalmaz, amely növeli a felület reflexiós képességét, ezáltal kevésbé nyeli el a Napból érkező infravörös sugarakat. A tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet az eddigi fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet! 

dji_0248-(1140-550) 

Hőszigetelés a padlásfödémen vagy a tető síkjában 

Attól függően, hogy a tetőteret lakótérként akarjuk berendezni vagy sem, a tető síkjában vagy a padlásfödémen érdemes elhelyezni a hőszigetelést.  

Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, érdemes a padlásfödém hőszigetelésében gondolkodni. A hőszigetelő anyag egyszerűen elhelyezhető a padlásfödémen. Ilyenkor érdemes egy párazáró réteggel számolni. A BMI Bramac a Bramac Membran 100 2S párazáró fóliát javasolja. Ha a tetőtér az élettér része lesz, a hőszigetelést a tető síkjában kell elhelyezni. A lágy, puha anyagú szigetelések a szarufák közé vagy alá helyezhetők el, viszont felettük fontos a nyomószilárdság és alaktartósság: erre ajánlja a BMI Bramac a BMI Thermazone BramacTherm PIR szigetelőtáblákat. 

 

Hány nyarat bír ki egy tető? 

Tetőn nem érdemes spórolni, hiszen a kánikula várhatóan évtizedekig velünk lesz. A BMI Bramac 30 évre kínál Új-érték garanciát a tetőcserepekre, amibe éppen 30 forró nyár fér bele! 

cool-bramac-banner

 


Ezt a bejegyzést 2022. szeptember 27-én tettük közzé.