Milyen elemek teszik teljessé háztetőnket?

Kialakítását és funkcióját tekintve a tető az egyik legösszetettebb épületszerkezet, amelynek, komplex rendszer révén, számtalan alkotóeleme van a tetőcserepeken kívül. Egy korábbi bejegyzésünkben az apró rendszerelemekről és a csapadékelvezetés fontosságáról volt szó. Nézzük, mire figyeljünk még annak érdekében, hogy tetőnk maximálisan biztosíthassa az otthonlét nyugalmát a nyári szeszélyes időjárás során is.

A természeti elemek elleni védekezés összetett rendszert igényel. Földelőből (az elektromosságot a talajba vezető rendszer), a tetőn elhelyezett villámhárítókból, vagyis felfogóból és a kettőt összekötő levezetőkből áll. Feladata életmentő lehet, hiszen a villámcsapás óriás károkat képes okozni. A villámhárító rendszer elemeinek helyét, illetve a teljes villámvédelmi rendszer kialakítását szakembernek kell megterveznie.

 

 


Így maradnak a tetőcserpek a helyükön

A méretezett viharkapcsok használata is nagyon fontos, ez biztosítja a tető viharállóságát. Nagyobb szélviharok esetében a tetőknek jellemzően a szegélyei, gerinc és eresz menti területen lévő tetőcserepei veszélyeztetettebbek, amelyeket meg kell erősítenünk. A viharkapcsokkal lefogatott tetőcserepek ellenállnak az úgynevezett szélszívásnak: a nagy viharban a légnyomás egyik oldalról toló, nyomó hatást gyakorol a tetőre, míg a tető felett az elfújás szívó hatásként jelentkezik. A viharkapocs tehát megakadályozza, hogy a szél kiemelje a helyükről a tetőcserepeket, így kiküszöbölhető, hogy a szélviharok károkat okozzanak tetőnkben.

 

3_viharkapocs 4_viharkapocs-másolata


Rozsdamentes acél alapanyaguknak köszönhetően évtizedekig is kitartanak. Nagy előnyük, hogy beépítésükhöz nem kell megfúrni a cserepet, nem kell hozzá külön eszköz, szerszám, és gyorsan elhelyezhetők. Az elemek beépítése utólag is megtörténhet, ehhez ráadásul meg sem kell bontani a tetőt. Míg a csavarozásnál a cserép felső részét rögzítik, a viharkapocs a cserép alsó részén kapaszkodik a cserépbe, ahonnan a szél a legnagyobb emelő erővel hat rá.

 

Pontot az i-re, a megfelelő elemeket a tetőnkre 

A tető több mint cserép – komplex rendszerelemek összessége. A ház és a tető formája, fekvése, földrajzi, regionális tájolása, az ott uralkodó időjárási viszonyok együtt határozzák meg, hogy pontosan milyen rendszerelemre van még szükség, amelyeket egy jó szakember segítségével választhatunk ki. A BMI Bramac Rendszermesterei munkájuk során azt tartják szem előtt, hogy otthonunk a legnagyobb komfortot biztosíthassa számunkra.

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 28-án tettük közzé.