Hogyan válasszunk energiahatékony tetőszigetelést?

A tetőszigetelés az egyik legfontosabb eleme annak, hogy elképzelt házunk végül valóban energiatakarékos legyen. A tetőterek beépítésével ráadásul még inkább fókuszba kerül a magastetők hatékony hőszigetelése, hiszen a tervezésnél a téli, fűtött belső tér védelme mellett gondolnunk kell a nagy nyári melegre is. A téli időszakkal szemben a választott rendszerünknek ilyenkor a hőséget kell visszatartania és hűvös belső teret biztosítania.  Az új, modern és helytakarékos PIR magastetős szigetelés segíthet ebben. 

 

2021 januárjától már minden új építésű ingatlannak meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű házak energiahatékonysági előírásainak. Éppen ezért, mikor otthonunkat megálmodjuk, nem hanyagolhatjuk el a magastetők hőszigetelését, miután annak hatékony működése elengedhetetlen az elvárások teljesítéséhez.
Fontos kiemelni, hogy az elnevezéssel ellentétben, a közel nulla energiaigény nem azt jelenti, hogy a feltételek teljesítésével a rezsiköltség közel nullára csökken. Az új szabályozás meghatározza adott határolószerkezetek hővezetési tényezőjét, és előírja bizonyos mértékű megújuló energia felhasználását az épület üzemeltetéséhez. Könnyen előfordulhat tetőtér beépítésekor, hogy az előírt tetőszerkezetekre vonatkozó minimum követelmény teljesítése mellet is szükségét érezzük légkondicionáló használatának fokozott nyári hőterhelés esetén. Ez a minimum követelmény kb. 25 cm kőzetgyapot szigeteléssel érhető el, ami normál alkalmazás esetén 10 cm-t vesz el a lakótérből. Ha megnövelt hőszigetelés vastagsággal szeretnénk elkerülni a légkondicionáló beépítését, akkor tovább kellene növelnünk a vastagságot, ami így tovább csökkentené a hasznos lakóteret. 
 Mivel a tető teljes vastagságának jelentős részét a hőszigetelés adja, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyaggal dolgozunk. Az anyagmennyiség ugyanis márkánként is eltérő lehetétetemes különbségeket eredményezhet. 

PIR-magastetos-szigeteles

Tondach Thermo PIR hőszigetelés anyaga poliuretán keményhab. A hővezetési tényezője a hagyományos, ásványgyapot alapú hőszigetelések értékénél jóval kedvezőbb, tehát ugyanolyan hőszigetelő teljesítmény eléréséhez 25 cm kőzetgyapot akár 14 cm PIR szigeteléssel helyettesíthető.  

Ráadásul, ha Tondach Thermo PIR-t választjukakkor a szigetelés a szarufák felett készül elami számos előnyt hordoz magában. Nem keletkezik például páralecsapódás, és így penész a szarufák vonalában.  Felújítások során is alkalmazhatóak, hiszen kombinálható a különböző ásványgyapot hőszigetelésekkel, így a régi hőszigetelést nem szükséges eltávolítani.  

A zölden gondolkodók számára további jó hír, hogy a legújabb termékek újrahasznosíthatóak, így egy későbbi bontást követően nem fog gondot okozni a hulladék ártalmatlanítása.  A termék környezetbarátságát bizonyítja, hogy a jármű- és élelmiszeriparban is használják, például hűtőszekrények szigetelésére, mivel antiallergén és biocid-mentes, tehát semmilyen egészségkárosító hatástól nem kell tartani. 

Tondach


Ezt a bejegyzést 2020. április 23-án publikáltuk.