A tető hővédelme, avagy mire figyeljünk beépített tetőtér esetén?

Nyaranta sokan megtapasztaljuk a rekkenő hőségben, mennyire fontos a tetőterek hővédelme. Idén is közel másfél hónapig mindenki gutaütést kapott a hőségtől. Már annak örültünk, hogy egy mindent elsöprő vihar közeledik és lehűti 28 fokra a levegő hőmérsékletét. Bizakodó ember vagyok, de amikor pozitívan kell értékeljem a hírt, miszerint a következő 5-10 év leghűvösebb nyarát éltük át idén, hát… 

A túlzott felmelegedéssel kapcsolatos tapasztalataim nem fogom megosztani, mert ilyennel mindenki bír. Viszont a téma fontossága miatt, leginkább a tetőteret használó ember miatt építészeti, műszaki szempontból mindenképpen vegyük végig azon tennivalókat, amikre oda kell figyelned.  

A feladat nem más, mint kizárni a hőséget, a benti levegőt frissen és kellemes hőmérsékleten tartani, a belső légállapotokat illetően a kívánt komfortot biztosítani.  

Ahhoz, hogy a hőmérsékletet kezelni tudd, tisztában kell lenned azzal, hogy a tetőteredet lehatároló szerkezetek, rétegrend a külső napsütés hatására sokkal jobban felforrósodik, mint a külső levegő. Amikor a tetőt süti a nap, kint 35 C° fok van, akkor egyes tetőburkolatok akár 60-80 C°-ra is felmelegednek. Minél sötétebb egy burkolat, annál jobban felmelegszik, de az anyagminőség is sokat számít. A burkolat ezt a hőt részben elnyeli, részben leadja környezetének. Mivel a napsugárzás erős, így a burkolat kevesebbet ad vissza, többet sugároz befelé. A burkolat alatti tetőrétegeket fűti. Ha ezek a rétegek, anyagok a burkolathoz túl közel vannak – és itt a bezárt levegő is számít – akkor ezek sokkal jobban felmelegednek. És mit tesznek? A burkolathoz hasonlóan befelé sugározzák a hőt. Ilyenkor nehezen elviselhető a tetőtéri lakás, munkahely.  

 

Négy fontos lépés ez ellen, ebben a sorrendben:  

  • intenzíven szellőztesd át a tetőrétegrendet  
  • építs be kellő vastagságú hőszigetelést  
  • építs a tetőbe nagy tömegű réteget  
  • árnyékolj.  

 

A kulcsszó: átszellőztetett légrés. Építs a tetőburkolat alatt intenzíven kiszellőző légrést, ami azt eredményezi, hogy az ebben a légrésben áramló levegő kiviszi a tető rétegei közül a fent említett burkolat által befelé sugárzott hő jelentős részét. Gravitáció elvén működik, az alsó, jellemzően az ereszvonaltól felfelé, a tetőgerinc felé suhan a levegő, így hűti a tetőt. Minél meredekebb, hosszabb ez a levegő út, annál erősebb a huzat. A légrés minimális vastagsága: 5 cm. Alacsonyabb hajlásszögű tetők esetén az átszellőztetett légrés magasságát növelni kell. De csak addig (cca. 10 cm), amíg ki nem alakul egy a kívánt hatást lerontó belső turbulencia.  

Ha a tetőd már megfelelően átszellőzik, akkor a hőszigetelés jó méretezésével, szakszerű beépítésével, valamint a nagy tömegű réteg (pl. vasbeton tetőfödém, vagy nehezebb belső burkolat) tudsz még finomítani a bejutó hő hatásán. A tetőtéri ablakokat mindenképpen lásd el külső (!) árnyékolóval.  

A tetőablak külső árnyékolói azért hatékonyak, mert bármelyik típust is választod, az lesz a direkt felület, amit direkt ér a napsugár. Az árnyékolás mellett tehát megszűri a napsugarakat, meggátolja a hőenergia bejutását az üvegen át. Erről ezekben a korábbi cikkeinkben olvashatsz bővebben:

 

És még egy lépés a hűvösebb tetőtér érdekében: ültess lombhullató fákat a ház köré! 

Olvasd el a cikkünk folytatását is, amiben a nem beépített tetőterek szigetelésével foglalkozunk!

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu       

 


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 28-án tettük közzé.