10 praktikus szaktanács, ha padlástér-beépítést tervezel

A padlástér beépítésével otthonunkat költözés nélkül nagyobbá alakíthatjuk. Ha a bővítési kedv már felébredt bennünk, lássuk, miket tanácsos átgondolni a tervezésnél, milyen kezdeti feladataink lesznek ezzel kapcsolatban.

 1. A tető formája

  Az első és legfontosabb lépés, hogy szemügyre vegyük a házat. Ha a tető formája alkalmas a tér beépítésére, csak ezután érdemes kacérkodni a tetőtér gondolatával.
 2. A tető szerkezeti állapota

  Kérjünk szakmai válaszokat arra vonatkozóan, hogy az épület szerkezete engedi-e a felfelé építkezést, szilárdak-e a tartófalak és az alap, elbírja-e a födém a tetőteret, milyen feltételek és költségek mellett lehet azt megerősíteni. 
 3. Helyi szabályozások

  Területenként eltérő lehet a helyi építési szabályzat. Utána kell járni, hogy az mit enged, mennyi lehet a beépítettség maximális mértéke, és mi hol tartunk ehhez képest. Sőt, településünk szabályozhatja a tető
  formáját is. Nem mindegy továbbá, hogy milyen messze van a szomszéd telekhatár.  
 4. Hőkamerás feltérképezés

  A hőkamerás vizsgálatát során derül fény a tető légtömörségére és a felmerülő szigetelési hiányosságokra. Ezeknek az információknak a birtokában elkezdődhet a tetőtér megtervezése. Így elejét vesszük a szerkezetből és szigetelésből adódó penészedés, páralecsapódás és hőveszteség kockázatának. 
 5. Költségbecslés

  Miután feltérképeztük, mik otthonunk adottságai és lehetőségei, készítsünk előzetes költségbecslést! A tetőtér kialakításakor nem érdemes az anyagon spórolni, válasszuk a minőséget, mert a főbb alapanyagokat később sokkal körülményesebb és költségesebb javítani, cserélni. 

 6. Engedélyeztetés

  Ha a tetőtér térfogat-növekedéssel jár, vagy szerkezeti változtatásra szorul, szükség lehet az engedélyeztetésre. Ezt a folyamatot se hagyjuk ki a kalkulációból! 

 7. Hőszigetelés és szellőztetés 

  A felfelé áramló meleg levegő miatt, jó hőszigeteléssel, télen minimálisra csökkenthető a tetőtér fűtési költsége. Nyáron viszont könnyebben felmelegszik, így a szellőztetés, kereszthuzat lehetőségét is biztosítsuk megfelelő mennyiségű és elhelyezésű ablakokkal, tetőtéri ablakokkal! Az ablak üvege is sarkalatos pont, hiszen a jó üveg télen hőszigetelő, nyáron pedig nem engedi be a meleget. Az árnyékolással ezeket a hatásokat tovább lehet fokozni. A tetőablakok tervezéséhez összegyűjtött hasznos tanácsainkat ide kattintva olvashatod el!

 8. Bevilágítás és tájolás

  A természetes napfény pozitív élettani hatásai mellett tágítja a teret és kellemesebbé teszi a tetőtéri létet. Az egyes égtájaknak pedig más és más előnyei vannak. Jogszabályi előírások alapján a hosszú ideig igénybe vett tetőtéri helyiségeknél, a felülről érkező megvilágítás a hasznos alapterület minimum tíz százaléka legyen.  
 9. Megközelítés

  Milyen helyiségeket szeretnénk felköltöztetni? Eszerint kell a bejáratot kialakítani. Külön, kívülről közelíthető majd meg a tetőtér? A ház belsejéből lehet majd feljutni? Esetleg mindkettő? Vagy galériaszerűen, teljesen egy légtérben lesz majd az alatta lévő szinttel? 

 10. Milyen anyagokból legyenek a falak?

  Gipszkarton vagy tégla? Előbbi előnye, hogy könnyebb, így kevésbé terheli meg a födémet, szinte bárhova felhúzható. Utóbbi időigényesebb és több vele a munkafolyamat, viszont hang- és hőszigetelés szempontjából kedvezőbb. 


  Ezt a bejegyzést 2020. március 24-én publikáltuk.