Hőszigetelés: Időtálló minőség a gyakorlatban

Bár nemzetközi laboratóriumi vizsgálatok* korábban már kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad az épületenergetikai problémákra, mi a gyakorlati tapasztalat hazánkban? Vajon az elmúlt évtizedekben beépített termékek azonos szigetelőképességgel rendelkeznek, mint a mai anyagok? Az   Austrotherm Kft. megvizsgálta egy Magyarországon gyártott és beépített, negyed évszázados polisztirol hőszigetelő anyag minőségét. Nézzük meg az eredményeket együtt!

A korai beépítések egyike volt a győri Nyugdíjasok házának hőszigetelése. A két rétegben (6+6 cm) készült homlokzati hőszigetelés még manapság sem számít elavultnak - akkortájt még az 5 centi is inkább sok volt, mint kevés. Az épület homlokzata már 25 éve dacol az időjárás viszontagságaival, de hogyan működik alatta a hőszigetelés?

Nyugdíjasház 25 év után

Ezt csak bontással kivett minták mérésével lehet meghatározni. A minta szemrevételezéssel megállapíthatóan száraz volt, nedvesség lecsapódásának nyomai nélkül. Az anyag mechanikusan is megfelelőnek bizonyult, stabil, kezelhető táblákat sikerült az Austrotherm győri központjának laboratóriumába vinni. A minta előkészítése során először a külső oldali ragasztó és vakolat réteget kellett eltávolítani, amit a termék gyártása során alkalmazott fűtőszállal oldottak meg. Ezután került sor a hővezetési tényező mérésére.


Mielőtt az eredményeket részleteznénk, nézd meg a vizsgálat menetét bemutató videónkat!



Mit mutattak meg a mérések?

A korabeli termékismertetők szerint az anyag hővezetési tényezője 0,040 W/mK volt, a tervezés során ezzel számoltak. A 2016. június 7-én lezajlott vizsgálat szerint a 25 éves hőszigetelő anyag jobb, mint új korában: hővezetési tényezője 0,037 W/mK értéket mutatott. A hőszigetelő lemezeket idén újra mértük, és változatlan értéket kaptunk. Ez annyit jelent, hogy immár 30 éven keresztül 7%-al több energiát spóroltak meg a lakók, mint amit eredetileg terveztek.   A jó minőségű anyagok esetében biztosan lehet arra számítani, hogy a termék túlteljesíti a  specifikációban előírt adatokat. Mérésekkel támasztottuk alá, hogy az Austrotherm időtálló minőség. 

*A St. Gallen-i Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt (EMPA) kísérletének eredményére hivatkoztunk. 

Banner


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 27-én tettük közzé.