Természetes anyagok a lakásban

A műanyag kora lejárt! A pénztárcakímélő megoldások helyett egyre többen választanak környezet- és egészségtudatos alternatívákat. Na, de mit jelent ez otthonunkat tekintve, és hogyan váljunk mi és környezetünk is természetesebbé? Tarts velünk!  

Ismerjük fel a láthatatlan mérgeket! 

Az internet és webshopok térhódításával országhatárokat áthidalva tudunk pillanatok alatt szinte akármihez hozzájutni, akár fillérekért. Gyors, kényelmes és olcsó megoldásnak tűnik ez olyan életszakaszokban, amikor egyébként is több a kiadásunk. A gyerek- és felnőttruhák, gyerekjátékok és lakásdekorációk terén nagyon széles a kínálat. Olcsó húsnak, híg a leve pedig nem áll meg a silány minőségnél. Ami ennél sokkal nagyobb probléma, az a sok veszélyes és mérgező mikroműanyag, amiket nem látunk, amikről nem tudunk. A műanyag az ultraviola sugárzás hatására bomlik, melyből mikroműanyag keletkezik. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek előszeretettel tömik a szájukba a játékokat az első évükben/éveikben. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a műanyag játékok fára cserélése, viszont ezek lakkozása és festése is felvet pár kérdést.  Ha biztosra szeretnél menni, válassz az Európai Unió területén készített játékot és ruhát, hiszen itt sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük a gyártóknak! Ugyanez igaz a kozmetikumokra is. Ne feledd, hogy a bőröd a legnagyobb szerved, egyúttal az elsődleges védelmi vonalad, és amit magadra kensz, az szinte már benn is van a testedben!  

Csökkentsd a műanyagot! 

Ez alatt nem azt értjük, hogy ami már megtalálható a háztartásodban, azt cseréld le, hiszen ez pazarlás, és csak még több szemetet termelsz vele. Az új dolgoknál viszont válassz természetesebb alternatívát úgy, mint üveget, fát, bambuszt, követ stb. Tetőablakok esetén a fa keretes verziók időtállóak, és rusztikus, mediterrán, otthonos hatást kölcsönöznek a tetőtérnek. Sokak szerint jobban esik a szemnek, mint a műanyag nyílászárók. A háztartásokban található fémek pedig többnyire ércekből készülnek, melyek szintén nem természetes anyagok, ezért erre is érdemes odafigyelni.  

Nézd meg az anyagösszetételt!  

Te is érezted már úgy, hogy fulladsz egy ruhában, vagy a kelleténél jobban izzadsz benne? A gyapjú, a selyem, a kender, a len mind-mind olyan textíliák, amiért nemcsak bőröd és szervezeted, de a környezet is hálás lesz. A műanyag alapanyagú, olcsó textíliák helyett válaszd ezeket, máskülönben mosás közben is folyamatosan mikroműanyagot juttatsz a környezetbe! Lehet, hogy árban kecsegtetőbb a silány minőségű, de mutatós alternatíva, hosszú távon viszont mérgezed magad és a bolygót vele. Inkább legyen kevesebb, de jobb minőségű ruhád! 

Természet az otthonunkban 

A modern, urbánus munkahelyek és COVID alatti otthon töltött idő sokunkat az otthon kényelme és csinosítása felé terelt. A márvány, a fa, a parafa, a rattan, a kő, a tégla, az üveg, a porcelán mind-mind olyan anyagok a lakberendezésben, amik lélekkel töltik meg a teret. Gondolj csak egy tetőtérre kilátszó gerendákkal! Ugye, milyen hangulatos, ha köré tekered az égősorokat vagy azon lóg a gyerekhinta? A rattan dohányzóasztal, a nagy szekrénysorok helyett mediterrán, gerendás polcok, műanyag, porfogó dekorációk helyett mohák és sok-sok növény. Puha, plüss puffok, ottománok, bársonykanapé. Ugye, mennyivel megnyugtatóbb egy ilyen otthonba hazaérni? 

 

Te mit fogsz először lecserélni vagy beszerezni otthonodba cikkünk hatására? 

 


Ezt a bejegyzést 2023. július 19-én tettük közzé.