Mikor térül meg a hőszigetelés?

Közismert, hogy az (utólagos) hőszigetelésnek számos előnye van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani?

A megtakarítás mértéke több változótól függ. Hat rá az épület tagoltsága, tájolása, a nyílászárók állapota, a meglévő – vagy nem lévő — szigetelés, de figyelembe kell venni a gazdasági tényezőket is, mint például a kamatlábak és az energiahordozók árának változása. Tisztábban látunk, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk. 

Hőszigetelés – a megtérülő befektetés

Mennyi energiát takarítunk meg vele? 

Vegyünk egy tipikusnak mondható, B30-as téglából épült házat. Ennek a falnak a hőátbocsátási tényezője (U érték) 1,4 W/m2K, hasonló értéket mutat a 80-as évek elejéig felépült legtöbb ház fala. A javasolt hőszigetelési vastagság erre a falra 16 cm GRAFIT REFLEX®, ez már az új hőtechnikai szabályozásnak is megfelel. 

A megfelelően hőszigetelt falak hozzájárulnak az energiatakarékos és komfortos otthonhoz

Vizsgáljuk meg egy adott épületszerkezeten keresztül távozó energia mennyiségét. Egy négyzetméter felületen, egy fűtési idényben távozó (gáz köbméterben számolt) energia számértékileg megegyezik a határolószerkezet hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével. Vagyis: a szigeteletlen fal 14 m3 gázt veszteget el, míg a szigetelt csak 1,7-et. Ezzel 12,3 m3 gázt tudunk megtakarítani négyzetméterenként, ami 115 Ft/m3–es gázárral számolva 1.414,5 Ft. Ez egy átlagos 150 m2 falfelület esetében fűtési szezononként a 200.000 forintot is meghaladja. 

Mibe kerül? 

Ha a célunk az, hogy épp hogy elérjük a követelményt, akkor 11 cm vastag legyen a GRAFIT REFLEX® hőszigetelés . Ha igazán energiatakarékos, közel nulla fogyasztású házat szeretnénk, úgy a 16 cm a helyes választás. Ez egy átlagos épület esetében 1,5-2,5 millió forintba kerül. 

Mikor térül meg? 

A meglepő az, hogy azonnal. A hőszigetelés Magyarországon átlagosan 15%-al növeli meg az ingatlan értékét. Átlagos négyzetméter árral és lakás mérettel számolva ez 31.000 Ft/m2, azaz 3-4,5 millió forint értéknövekedést jelent. 

Homlokzatra GRAFIT REFLEX®, lábazatra Expert® Fix

De ne feledjük el: a kivitelezés után azonnal élvezzük a komfortosabb lakást, télen és nyáron is egyaránt. 

Austrotherm


Ezt a bejegyzést 2020. április 20-án publikáltuk.