Hőszigetelés: milyen az ideális vastagság?

Az optimális szigetelési vastagság nem egy fizikai állandó, mint a fény sebessége. Ahogy változik az energiahordozó ára, ahogy egyre égetőbb a klímavédelem, úgy növekszik a hőszigetelés ésszerű vastagsága is. 

15 éve még az 5 cm-es homlokzati hőszigetelés volt az általánosan elfogadott, ami először 10 cm-re nőtt, de ma már a 15-20 cm sem ritka. Passzívházakra pedig akár 30 cm vastag hőszigetelést is feltesznek. Vannak, akik idegenkednek az ilyen vastag szigeteléstől, pedig érdemes a minimum követelménynél is jobban szigetelni. A vastag hőszigeteléssel évtizedekre távol tudjuk tartani magunktól a magas rezsit. A hatékony hőszigetelés nyugdíj előtakarékosságnak is kiváló: az ember aktív korában befektet az alacsony gázszámla érdekében, és nyugdíjas korában is élvezi ennek a hozamát. 

Van, aki úgy gondolja, hogy drága dolog vastagon szigetelni, de az igazság az, hogy ezt rendszeresen túlbecsülik. Maga a hőszigetelő anyag ára viszonylag kis tétel a teljes költségből. Az állványozás, a felület előkészítése, a többi anyag (ragasztó, dübel, háló, alapozó, vakolat) költsége és a munkadíj független az alkalmazott szigetelőanyag vastagságától.

A fix költségek jelentős részaránya miatt a kétszer olyan vastag hőszigetelés közel sem kerül kétszer annyiba, csak mintegy 15-20 százalékkal drágább, ugyanakkor duplán olyan hatékony. Ma egy régi, rosszul szigetelt téglaépületre legalább 15 cm vastag fehér Austrotherm AT-H80 hőszigetelést kell felrakni, de a hatékonyabb GRAFIT REFLEX® sem lehet 12 cm-nél vékonyabb.

38-cm-AT-H80-családi-ház-300 Ami-vékony,-nem-hatékony-300
38 cm AT H80 családi ház Ami vékony, nem hatékony

 

Aki alacsony energiájú házat szeretne, annak az utóbbiból 16 cm-t érdemes használnia. Jó tudni, hogy az ilyen vastag hőszigetelés elkészítése sem igényel különleges anyagokat, megoldásokat vagy szaktudást; a meglevő ismeretek pontos alkalmazása elégséges egy jól szigetelt épület létrehozásához. Ezzel tesszük értékesebbé lakásunkat, és megvédjük magunk attól, hogy egy-két évtized múlva a változó körülmények miatt újra kelljen szigetelni épületünket. Az elmúlt években sok építtető mondta, hogy a mai eszével már vastagabb hőszigetelést tenne fel, de egy olyan nincs, aki megbánta, hogy túl vastagon szigetelt. 

Az alábbi videó a homlokzat szigetelését mutatja be a Grafit® Reflex anyag felhasználásával:

 

Austrotherm