Nem elég csak a hőszigetelés szigetelőképességét néznünk!

Tetőtér-beépítések esetében a hőszigetelés választásakor nem annak a hővezetési tényezője a legfontosabb paramétere, ha csak ezt nézzük, ráfázhatunk! De akkor mi számíthat ennél is jobban? Az lesz a legjobb hőszigetelés, ami az adott beépítési szituációhoz legmegfelelőbben igazodik a teljesítményjellemzőit és egyéb műszaki tulajdonságait összevetve. Lássuk, mit is jelent ez a gyakorlatban!

Minden épület más és más: hiába van szó tetőtér-beépítésről, a követelmények, az építtetői elvárások, meglévő épületek esetében pedig azok adottságai mind-mind befolyásoló tényezők. Az építtető gyakorlatilag minden esetben biztonságos, csendes, jól szigetelt, alacsony rezsiköltségű, kellemes lakóklímát szeretne. Azokra a kérdésekre, hogy fontos-e egy tetőtérben a tűzbiztonság, akusztikai komfort, kellemes lakóklíma és alacsony üzemeltetési költségek a válasz igen szokott lenni.  

 

Csak rá ne fázzunk! 

A hőszigetelések lambda értéke egy olyan tervezési érték, mely a hőszigetelő réteg vastagságának a meghatározásához szükséges, de arra nem alkalmas, hogy komplex módon eldöntsön akusztikai, tűzvédelmi, páratechnikai, műszaki paraméterek és hozzájuk kapcsolódó követelmények szerinti megfelelést. Sőt még azt sem dönti el önmagában, hogy a termék az energetikai követelmények kielégítésére alkalmas-e, mivel azt is szerkezetben szükséges vizsgálni.  

Ha csak a termékek hővezetési tényezőjét hasonlítjuk össze, nagyot tévedhetünk a választás során. 

 

Mit érdemes még mérlegelni? 

  • Lehetséges, hogy a szigetelés nem fog megfelelni a tűzvédelmi előírásoknak, nem lesz biztonságos. Az E tűzvédelmi osztályú hab hőszigetelések tetőtér-beépítés esetén csak NAK mértékadó kockázati osztályú, egy lakást tartalmazó lakóépület vagy lakórendeltetésű önálló épületrész esetén alkalmazhatók. Ezen kívül a tűzvédelmet biztosító gipszkartonos rendszerek nem éghető szigetelésekkel vannak minősítve, ha nem ilyet használunk, nem fogja tudni a szerkezet a minősítésben elvárt tűzvédelmi teljesítményt. 
  • Az ásványgyapot termékek nyitott szálszerkezetüknek köszönhetően jó akusztikai paraméterekkel rendelkeznek, akusztikai szigetelésként is alkalmazhatók. Alapanyaguktól, testsűrűségüktől és szálszerkezetüktől függően léghang- és lépéshangszigetelésre is alkalmasak. 

A szerelt szerkezetek pl. magastetők esetében a szerkezet akusztikai tulajdonságainak javítására hatással van a szarufák magassága, egymástól mért minél nagyobb távolsága (csökkennek a hanghidak), nagyobb súlyú, kiselemes tetőfedések alkalmazása, szarufák között és kiegészítő szigetelésként szálas szigetelések, valamint egy vagy két réteg belső oldali burkolat alkalmazása. Akusztikai szempontból kedvezőtlen megoldás lehet a szarufák felett ill. között alkalmazott keményhab szigetelés. További kedvezőtlen hatásuk van a teljes szerkezeten áthaladó rögzítéseknek is, mivel hanghidat képeznek. Szálas szigetelések alkalmazása esetén tovább javítható a szerkezet akusztikai paramétere, ha a hőszigetelő réteg nincs közvetlenül a belső burkolathoz szorítva, hanem légréteg helyezkedik el közöttük. A szálas hőszigeteléssel készülő magastetők nagyobb léghanggátlással rendelkeznek, mint a hasonló szerkezetű, de zártpórusú műanyag keményhabbal szigetelt tetők. A belső oldali burkolatok (gipszkarton lapok) számának, a szálas hőszigetelő anyag vastagságának és a légréteg vastagságának növelésével javítható a szerkezet hangszigetelő képessége.  

  • Hőszigetelés szempontból pedig szarufák között a jellemzően kicsit gyengébb hőszigetelő képességű könnyű szálas szigetelések alkalmazása a hatékonyabb, a tömörebb, vagy hab lemeztermékekkel szemben, mivel könnyen illeszkednek a szerelt szerkezetekhez, rugalmasságuknak köszönhetően nem csak illesztésihézag-mentesen helyezhetők el, hanem képesek felvenni a szaruzat mozgását is. A merev lemezeknél mindig lesznek illesztési hézagok, amelyek hőveszteség szempontjából rontják a szerkezeteket. 

rockwool munkaruhában tető szigetelése

A ROCKWOOL arra törekszik, hogy a lehető legtöbb elvárás kielégítésére alkalmas termékeket fejlesszen ki a tetőterekbe. Ilyen termék pl. a Deltarock éklemez, amely nem éghető, füstöt nem fejleszt, égve nem csepeg, bazaltkő alapanyagú nyitott szálszerkezetű szigetelés, melynek jók az akusztikai paraméterei és alkalmazható minősített tűzvédelmi gipszkarton szerkezetekben is. Ha szélesebbre szabjuk 1-2 cm-el mint a szarufa köz, befeszül a szaruzat közé, rugalmasan, külön rögzítés nélkül és illesztési hézag mentesen lehet beépíteni. Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően, szakszerű kivitelezés esetén nem csúszik le, nem mozdul el, nincs hőmozgása és nem zsugorodik! Az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon könnyen és gyorsan, gyakorlatilag hulladékmentesen lehet kivitelezni, akár házilag is. 

Ha tetőtér-beépítés előtt állsz, és nem szeretnél kompromisszumokat kötni sem a tűzvédelem, sem az akusztika, sem a hatékony hőszigeteltség területén, a kőzetgyapot szigetelés az egyik legmegfelelőbb választás. Kiegészítő szigetelés megoldásokra a ROCKWOOL Airrock termékcsaládot javasoljuk! 

Rockwool banner


Ezt a bejegyzést 2020. október 31-én tettük közzé.