Hozd ki a maximumot a Babaváróból: kérd a szüneteltetést is!

A Babaváró igénylésével nemcsak kamatmentes hitelhez juthatunk, de 2 vagy több gyerek esetén a tartozás egy részét vagy egészét is elengedik. Nem mindegy viszont, hogy mikor születnek a kistesók és addig mennyi tartozást fizetünk vissza. Mutatjuk, hogyan maradhat a legtöbb a zsebedbe, ha kéred a szüneteltetést. 

A Babaváró hitel egy olyan szabadfelhasználású kölcsön, amit házaspárok igényelhetnek családtervezéskor. Nem szükséges hozzá hitelfedezet és bármire fordítható az összeg. A kölcsön minden esetben kamatmentes az első 5 évben, amely alatt, ha megszületik az első gyermek, végig kamatmentes marad.  Ha még új neked ez a téma és jobban a mélyére szeretnél ásni, akkor ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk: 

Mit jelent a szüneteltetés? 

Amint az első magzat betöltötte a 12. hetet, kérhető a hitel szünetetetése. Ekkor a hiteltörlesztést 3 évre felfüggesztik. Ez alatt az idő alatt tehát nem kell semmit fizetnünk, viszont a törlesztés futamideje ennyivel meghosszabbodik. Ha a második pici is úton van, a 12. hét után ezesetben is kérhetjük a fizetés felfüggesztését 3 évre. A szüneteltetést akkor érdemes fontolóra venni, ha több gyermeket szeretnénk, vagy ha csak egyet, de a pici érkezésének első 3 évében a megemelkedett kiadások mellett nem szeretnénk hitelt is törleszteni.  

Miért és mikor éri meg szüneteltetni? 

Több gyerek esetén a kamatmentesség mellett tartozáselengedés is jár a hitel mellé. Két gyerek esetén 30%-ot, 3 gyermek esetén pedig a teljes összeget átvállalja az állam. Ez viszont a gyermekek 12.  terhességi hetétől aktuálisan fennálló tartozásra vonatkozik. Tehát minél többet törlesztett egy pár, annál kevesebb a fennmaradó hitelösszeg, így kevesebb összeget enged el az állám. Két esetben tud a pár minél kevesebbet visszafizetni, és így a legtöbb támogatáshoz jutni, ha 1-nél több gyermeket szeretnének vállalni: 

  • Két tervezett gyermek esetén, ha a terhesség alatt igénylik a Babavárót és az első magzat 12. hetét betöltve azonnal kérik a szüneteltetést, a második baba pedig betölti a 12. magzati hetet a szüneteltetés 3 évében. 
  • Három tervezett gyermek esetén, ha az első terhesség alatt pályáznak a kölcsönre, az első magzat 12. hetét betöltve azonnal kérik a szüneteltetést, a második baba pedig megérkezik ebben a 3 évben. A második terhességnél is kérhető a 3 éves szüneteltetés. Ha a 3. baba a szüneteltetés időszakában tölti be a 12. magzati hetet, akkor lényegében csak az első baba 12. magzati hetét betöltött időszakra fizetnek törlesztőt, a többit már nem kell a későbbiekben visszafizetni. 

Ikerterhesség esetén 3 helyett 5 évre kérhető a szüneteltetés. Fontos tudni továbbá, hogy a magzatok igazolásával nem jár automatikusan a szüneteltetés, ezt külön kell a banknál megigényelni! Érdemes a magzat igazolásával egy füst alatt elintézni a kérelmet. 

Ha a pár nem kéri a törlesztés felfüggesztését, úgy minél inkább csökken a hátralevő tartozás összege, annál kevesebb lesz az elengedett összeg és így a támogatás.  Ha a fenti két esetben a párok nem kérik a szüneteltetést, akkor két gyermek esetén több mint 500.000 Ft-tal kell többet visszafizetniük, mintha szüneteltették volna, míg a három gyermeket vállaló család 0 Ft helyett több mint 2,7 millió Ft-ot törlesztene a banknak.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. június 12-én tettük közzé.