Így hozd formába tetődet

Családi ház építésekor a stílus az egyik első dolog, amit meghatározunk, de az elkészített alaprajzot és a településképi előírásokat szintén figyelembe kell vennünk. Sok típus közül választhatunk és nem árt tudni, melyiknek mi a pontos megnevezése és jellemzője, hogy az építész tervének olvasásakor már ne jöjjünk zavarba ezek láttán. 

Nyeregtető 

bramac-nyeregteto-1140

Klasszikus és megunhatatlan a nyeregtető, amely egyben a magastetők legismertebb tetőformája is. Ez jut legelőször eszünkbe, ha valaki papírt és ceruzát ad a kezünkbe, a feladvány pedig a „házikó”. 

  

Félnyeregtető 

BMI_felnyeregteto-1140

Ennél a megoldásnál a tető két oldala egyforma vagy eltérő szögben megdöntve a gerincnél csatlakozik, a ház két végfalán ilyenkor alakul ki az ún. oromfal, egy háromszögletű felület. A nyeregtető egy variációja a félnyeregtető, amikor csak egy ferde tetősík fedi féloldalasan az épületet. 

  

Kontyolt nyeregtető 

bramac-kontyoltteto-1140

A kontyolt nyeregtető négy, általában azonos hajlású, összemetsződő tetősíkkal és gerinccel határolt kialakítást takar. Ebben az esetben padlásunk már nem rendelkezik egyenes fallal, minden oldalról tető veszi körül. 

 

Csonka konytető 

bramac-felkontyteto-1140

Csonka kontytető esetén a kontyolt tetőrész nem teljes tetőmagasságú, a háromszög alakú lezáró tetősíkok eresz­vonala is magasabban helyezkedik el és alatta oromfal határolja. 

 

Manzárdtető 

bramac-manzardteto-1140

Manzárdetők esetében tört tetősíkokkal vagy tört és íves tetőfelületekkel történik a nyereg kialakítása. A forma kiváló teret biztosít a lakótérbővítésre hozzáépítés nélkül, és a francia eredetének köszönhetően romantikus hangulatot ad hozzá otthonunkhoz. 

 

Fűrészfog tetőforma 

bramac-fureszfog-1140Forrás: dezeen.com 

Végül érkezzen egy szokatlan forma: ha azt szeretnénk, hogy szakemberünk szemöldöke igazán felszaladjon, akkor érdemes megemlítenünk a nem megszokott fűrészfog tetőformát is. A félnyeregtetőkről már írtunk, a fűrészfog kialakítás beszédes elnevezése pedig nem véletlen: sík vagy íves tetőfelületekkel képzett félnyeregtetők sorából kapjuk ezt a különleges végeredményt. 

  

A fentieken túl még számos más variáció létezik, elképzeléseinknek szinte semmi nem szab határt, hiszen még a legmerészebb látványtervek is megvalósíthatóak a minőségi alapanyagokkal és felkészült szakemberekkel. 

bramac-gasztro 

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 31-én tettük közzé.