Lejtős telek: pince vagy szuterén?

Tisztázzunk valamit az elején! Lejtős telken, hegyoldalban magától értetődő, hogy a házad alsó szintje részben vagy egészben a talajban épül. Tehát eleve adott ez a helyzet. Értelemszerűen ennek kényszere vagy adottsága nagyban függ a lejtés mértékétől, tehát a terep meredekségétől. Minél nagyobb a lejtő, annál hamarabb fut be a házad a terepbe. Mikor beszélünk pincéről és mikor szuterénről, és melyiket mire hasznosíthatjuk?

Bár az OTÉK fogalommeghatározása számodra is elérhető (OTÉK - 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)), itt egy egyszerű megfogalmazással élünk. A pince, az épületnek az a szintje, amelyik nagymértékben a földben épül, tehát a terepszint alatt van a padlószintje, és ez a besüllyesztés több mint egy méter. A szuterén az a szint, melynek padlószintje részben vagy egészben a terepszint alatt van, de a besüllyesztés mértéke nem nagyobb, mint egy méter. Tehát lehet a terepemelkedésnek (ha tetszik: lejtőnek) megfelelően változó a besüllyesztés mértéke, de a fenti meghatározás akkor is él. A pontos tervi definíció az átlaggal is számol, de ezzel most nem foglalkozunk. 

  

Miért lehet ez fontos? 

Egyrészt azért, mert a hazai építési törvény meghatározza, hogy mit tehetsz a pincébe és mit a szuterénbe. Hogyan használhatod az egyiket és a másikat.  

A pince általában olyan helyiségeket foglal magába, melyek – többnyire – jól megvannak közvetlen természetes bevilágítás és szellőzés nélkül. Ez persze nem magára a helyiségre vonatkozik, hanem a helyiségben folytatott tevékenységre. Rád, aki valamilyen célból ott tartózkodsz. Hosszabb vagy rövidebb ideig. Egy tárolóban, a klasszikus „pincében” nem fogsz órákat tölteni, lemész, leviszel valamit, vagy felcipelsz a lakásba, a földszintre ezt azt, de nem tartózkodsz hosszú ideig az alsó szinten. Egy háztartási helyiségben, mosókonyhában is lehet viszonylag rövid ideig tevékenykedni. Közlekedő, lépcső, garázs, kazánház mind, mind olyan funkciójú helyiségek, melyek kerülhetnek a pincébe. 

Abban az esetben, amikor olyasmit akarsz csinálni az alsó szinten, amihez több idő kell, akkor megfelelő mennyiségű természetes levegőre és fényre lesz szükséged. Ilyenkor a pince- vagy szuterén szintre beépítesz egy-két ablakot. Ha az ablak a tevékenységnek megfelelő méretű (ezt is szabályozza az OTÉK), akkor az adott funkció hivatalosan helyet kaphat, hiszen a törvény ebben az esetben arra figyel, hogy Neked, aki ott dolgozol, alszol, bármit teszel, a helyiségben egészséges belső levegőd, fényed legyen.  

Az építési rendelet szabályozza a pince vagy szuterén építési lehetőségeit is a beépítés mértéke, szintterületmutató tekintetében. Ez az építési helytől függ, tehát itt mindig meg kell tudnod, az Építésznek meg kell tudnia, hogy mit szabad építened és hogyan. 

Fontos, hogy a pince vagy szuterén építése – tekintettel arra, hogy a földben építkezel – műszakilag speciális kérdéseket vet fel. Ilyen a talajnyomás, a talajban található nedvességhatások elleni védekezés kérdése. 

Mi van akkor, ha a pincéből vagy a szuterénből ki akarsz menni a kertbe? Megteheted? Igen. Nem az ajtó vagy az ablak határozza meg, hogy pincéd vagy szuteréned van.

És hogy jutsz le vagy be a garázsba, ami a házad alatt van? Következő írásunkban megvizsgáljuk ezt a kérdést is. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 2-án tettük közzé.