Így hozhatod ki a legtöbbet a tetőtéri gyerekszobából

Ha a gyerekszoba a tetőtérben kap helyet, több szempontot is érdemes mérlegelni a megtervezésekor. Nem is a méret a legsarkalatosabb pont, sokkal inkább a természetes fény mennyisége, amit bevezetünk a helyiségbe. Ez lesz a kulcs ahhoz, hogy szívesen töltse majd ott idejét a gyerkőc, jól menjen a tanulás és az olvasás is.

A gyerekszoba praktikus kialakításakor az éjszakai és a nappali időtöltéssel is számolnunk kell. Arról, hogy hogyan biztosíthatjuk a nyugodt alvás feltételeit, egy korábbi bejegyzésünkben írtunk, olvasd el itt. Azonban ebben a cikkben azt járjuk körbe, hogy az aktív, nappali tevékenységhez milyen az ideális szoba. 

Praktikus, zárt tárolási lehetőség 

A jó közérzet egyik alapvető feltétele a rend. Könnyebb rendet tartani, ha praktikus, zárt tárolási lehetőség van a szobában. Így a játékok, könyvek, ruhák, kütyük nincsenek szem előtt, nem keltik a kupi látszatát, nem vonják el a figyelmet. További előny, hogy kevésbé porosodnak az elpakolt holmik, így egyszerűbb a takarítás és a rend fenntartása is. 

Praktikus tárolás és rendszerezés

Ergonomikus tanulósarok 

A tanulás, a házi feladatok elkészítése általában íróasztalhoz kötött. Éppen ezért fontos, hogy biztosítsuk annak lehetőség, hogy a gyerkőc kényelmes és optimális testhelyzetben láthassa el legfontosabb feladatait. Az ergonomikus eszközök segítségével a kis lurkó testtartása megfelelő lehet, így elkerülhetőek egészségügyi problémák, és a teljesítményt is pozitívan befolyásolhatjuk. Emellett olyan széket válasszunk számára, aminek támlája kellőképpen megtámasztja a hátát, állítható az ülésmagassága. A rossz pozíció jelentős terhelést ró a gerincoszlopra, ami a fájdalmon túl komolyabb esetben akár deformitáshoz is vezethet. Ha elektronikus kütyüket is használ a tanuláshoz vagy szabadidejében, érdemes ennek is utánajárnunk, hogy milyen ergonomikus megoldások léteznek, például klaviatúra, egér, egérpad, monitor állvány stb. terén. 

Színek, harmónia 

Tetőtéri helyiségekbe alapvetően a világos, pasztell alapszínek használatát javasoljuk a nagy felületeken, de kiegészítők terén lehetsz bátrabb. Állítólag a türkizes-kékes árnyalatok segítik a koncentrációt, jótékony hatással vannak a memóriára, így megkönnyíthetik a tanulást. Próbálj meg kékes kiegészítőket csempészni a tanulósarokba. A sárgás árnyalatok pedig a jókedvet szimbolizálják, ami segítheti a lelkesedést. 

Kreativitás, hobbi, játék 

Az alvás és a tanulás funkciók mellett többnyire a szabadidős tevékenységek jelentős részét is a szobájukban űzik a gyerekek. Épp ezért érdemes olyan sarkot is kinevezni, ahol ezek elvégezhetőek, vagy ha a tér hiányában erre nincs lehetőség, ennek mobilizálhatóságát megteremteni – pl. összecsukható kisasztal, babaház/autópálya, feltekerhető játszós szőnyeg stb. 

Természetes és mesterséges fény 

Mind a tanulás, mind más tevékenység – rajzolás/festés, olvasás, babázás, építőkockázás, hangszeres gyakorlás stb. – akkor végezhető jól, ha nem megerőltető, nem vált ki kellemetlenséget, kényelmetlenséget. A legjobb, ha a gyerekek természetes nappali fényben tölthetik az aktív órákat, ezt a megfelelő méretű és elhelyezésű tetőablakkal vagy tetőablakokkal biztosíthatjuk. Azonban ez nem mindig elég – gondoljunk csak az őszi-téli időszakra, amikor rövidek a nappalok, hosszúak az éjszakák, pontosabban korán sötétedik és későn világosodik. A mesterséges megvilágítás elkerülhetetlen, ezért fontos, hogy kellő mennyiségű és minőségű mesterséges fényforrás is legyen a szobában. A mennyezeti vagy fali lámpán kívül hasznos az íróasztalhoz is egy fényforrást elhelyezni, és az is jó, ha van egy mobilizálható állólámpa, ami a tevékenység függvényében elhelyezhető, állítható. Az ágyhoz is tanácsos világítást rakni, ami megteremtheti az esti olvasás lehetőségét, és kényelmesebbé teszi ágybabújáskor a villanyoltást vagy ébredéskor a felkapcsolást, mint megkeresni a fali kapcsolót.   

A felsoroltak közül nálatok hány teljesül?

Ezt a bejegyzést 2020. október 28-án tettük közzé.