Gyakori hibák lakberendezés terén a tetőtéri konyhában

A tetőtéri lakásokkal, tetőterekkel kapcsolatban sok az ellenérzés, hiszen a bonyolult formájú terek berendezése kihívás elé állítja a lakókat. A legtöbben a konyhát például egyáltalán nem merik a tetőtéri ferde falak alá tenni, és a megfelelő bevilágítás is gondos tervezést igényel. Mutatom mire ügyelj!

 

Ahogy a bevezetőben is említettem, talán a legtöbb kihívást a tetőtéri konyha jelenti. Ugyanis amíg nem kezdünk el méricskélni, bizonytalan, hogy egyáltalán hova kerüljön a konyha, hogyan használható ki praktikusan a ferde falsík alatti tér. Jó hírem van! Ha megvan a legalább 90 centiméteres térdfal, és a tető hajlásszöge sem túl meredek, akkor a konyhabútor beszabható a térdfal elé. Fontos azonban, hogy ha világos konyhát szeretnénk, akkor ide mindenképpen kerüljön tetőablak, mert ez nappal tökéletes körülményeket biztosít a főzéshez - mind a fényviszonyokat, mind pedig a szellőztetést illetően.  

konyhabutor-a-ferda-falsik-alatt-ID10116118_145550-01-M_Kitchen-13-2-06-in-3-GGL 

Persze a valóságban ennek megvalósítása egy kis tervezést igényel. Összegyűjtöttem, hogy mi mindent gondolj át előre: 

  • Ne felejtkezzünk el arról, hogy estére az ablakkal megvilágított ferde falak alatti pultszakaszokhoz mesterséges világítás szükséges, ami átgondolt és ügyes tervezést igényel. Amennyiben ennek kivitelezése elmarad, abban az esetben nagyon megnehezítjük a saját munkánkat napnyugta után, hiszen a hátunk mögül érkező általános világítás a mi árnyékunkat veti a pultra, tehát kimondottan nehezített pályán mozgunk onnantól. 
  • Az elszívó megléte kimondottan fontos a tetőtéri konyhákban, hiszen, ha főzés közben üzemeltetjük is, sokkal hamarabb átvándorolnak a szagok a szomszédos helyiségekbe, étkezőbe, nappaliba, mert a tetőtéri konyha kevesebb légköbméterrel bír, mint egy téglatest alakú tér. Az elszívó mellett pedig szükséges ilyenkor a szellőztetés is, ami például elektromos nyitású tetőtéri ablakok esetében egy praktikus vezérlővel oldható meg. 
  • Tetőtéri konyhákban még inkább ki kell használni a rendelkezésre álló teret, ezért feltétlenül építsük vagy polcozzuk be a lecsapott függőleges falainkat a térérzet csorbítása nélkül. Ha ezt elmulasztjuk, sok tárolótól eshetünk el. 
  • Ha a mosogató nem fér el máshol, csak a ferde fal alatt és annak 90 cm körül van a térdfala, akkor mindenképpen az ablakhoz helyezzük el, mert itt nagyobb a tér függőleges irányban. Amennyiben nem így teszünk, úgy sokkal drágább, betolható vagy lehajtható csapok közül kell majd választanunk. 
  • Nem árt tudni azt sem, hogy speciális, hősugárzást visszaverő bevonattal rendelkező, hangszigetelő és biztonsági üvegekkel is rendelhetők a tetőtéri ablakok. Ha ezekre a paraméterekre nem figyelünk a tetőablak kiválasztásakor, akkor a konyhánkban - különösen a tetőtéri ablak alatt - télen hidegebb, nyáron melegebb lehet, esetleg jobban beszűrődnek a külső zajok, és némileg balesetveszélyesebb is lehet. Gondoljunk csak egy felrobbanó kuktára vagy egyéb, elszabadult háztartási eszközre, ami nekipattan a tetőablaknak, vagy akár egy komolyabb jégesőre. Még egy fontos extrát tudnak az új fejlesztésű ablakok, ez pedig a poliuretán bevonat, ami abban segít, hogy az ablakok felülete ilyenkor teljesen vízálló, karbantartást nem igényel, így bármilyen vizes-párás helyiségbe praktikus választás. A lekerekített sarkokban nem gyűlik össze a nedvesség vagy a por, így biztosan időt spórolhatunk rendszeres takarításaink során.  

 

Mindenképpen tegyünk tehát ablakot tetőtéri konyhánkba, de ne felejtkezzünk el a fentiekben felsorolt extrákról, különben hosszútávon nem lesz kényelmes az otthonunk ezen szeglete! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

Milyen tetőablakot válasszunk a konyhába, fürdőbe? 

Inspiráló ötletek a tetőtéri konyha praktikus kialakítására 

Ellenőrzőlista a gyerekbarát tetőtéri konyhához 

Milyen szempontok alapján válasszak tetőablakot? 

 


Ezt a bejegyzést 2023. április 28-án tettük közzé.