Így nem lesz drágább mulatság a tetőépítés az emelkedő árak mellett

Az egyre feljebb kúszó árak miatt bizonytalan vagy, hogy belevágj-e a tetőcserébe vagy az építkezésbe? Érdemes megfogadni az alábbi pénztárcabarát tanácsokat, hogy még idén biztos és szép, új fedél kerüljön a házad fölé!

 


Ha már év elején elkezdted fontolgatni a tetőépítést, de a megvalósításhoz csak most fogsz hozzá, akkor csalódottan tapasztalhatod, hogy elszálltak az árak. Egy komplett tető bekerülési költsége majdnem a duplájára nőtt tavalyhoz képest, és különösen az alapanyagok, azon belül is a faanyag ára emelkedett jelentősen. A drágulásért sokan az állami támogatások miatt megnövekedett keresletet okolják, azonban inkább nemzetközi piaci folyamatok (például a Kanada-USA konfliktus, a COVID-járvány miatti leállás, a BASF vegyianyag-gyárának leégése) felelősek ezért. És mivel a hazai építőipar meglehetősen importigényes, a külföldi trendek érzékenyen érintik a magyarországi árakat.

De hogyan lehet ennek ellenére költséghatékonyan kivitelezni egy új tetőt? Teljes tető(újjá)építés esetén legelőször is célszerű tudatosan, szakemberek segítségét kikérve átgondolni annak formáját és hajlásszögét, ezek ugyanis nagyban befolyásolják a végösszeget. Az egyszerűbb alakú, magas dőlésszögű tetőnek kevesebb az anyagszükséglete, és a kivitelezése is könnyebb, ezért a munkadíj is kedvezőbb. Alacsony hajlásszögű (25 fok alatti) tetőknél ráadásul a csapadék elvezetése is nagyobb kihívás, ezért drágább alátéthéjazatra, speciális szerszámokra és szaktudásra is szükség lehet, ezektől pedig akár 50%-kal is megugorhat a tető költsége.

Ha persze a modernebb, laposabb tető stílusa áll közelebb hozzád, nem kell emiatt lemondanod róla. Azzal is faraghatsz a költségvetésen, ha sík helyett hullámos cserepet választasz. A Terrán Renova Plus tetőcserepe például klasszikus profiljának, tömegének és optimális anyagszükségletének köszönhetően költséghatékony opció, ugyanakkor szemet gyönyörködtető összképet biztosít.

Bármelyik megoldás mellett döntesz, ne feledd, hogy a tetőablakról egyik esetben sem kell lemondani, mert a VELUX billenő tetőtéri ablakok mindegyike 15 és 90 fok közötti tetőhajlás esetén gondmentesen beépíthető.

terran-tetohajlaszszog-banner


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 16-án tettük közzé.