Így védd meg a madarakat otthonod ablakaitól!

Bár tény, hogy a madárkárok elsősorban nem a lakóingatlanokat és 1-2 szintes családi házakat érintik, sajnos itt is előfordulhatnak balesetek. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen óvintézkedéseket lehet tenni a földszinten és tetőtérben, hogy biztonságban tudjuk a madarakat.  

A madarak látása, érzékelése különbözik a miénktől. Bizonyos látási viszonyok között az ablak átlátszónak vagy a tükröződés következtében átlátszatlannak tűnik. Ha az épület szemközti falán, tehát ha az ablak mögött egy másik is található, akkor szemből nézve a madarak szemében ez szabadon átjárható terepként jelenik meg. Az ablakkeret és fal sajnos nem elég intő jel nekik, hogy nem biztosított a szabad repülés az üvegen keresztül. Más szögből nézve átlátszatlanná válik a felület és visszatükrözi az ablak előtti környezetet. Így gyakran a felhőket, fák lombjait látják viszont az üvegen, ami azt a hatást kelti számukra, hogy saját élőhelyük folytatódik, ahova bátran repülhetnek.  

Mit tehetünk védelmük érdekében? 

Ha még a ház tervezésének fázisában vagyunk, kerüljük az egymás mögötti elhelyezkedésű ablakokat! Az irodaépületeknél és intézményeknél használt madársziluettek is jó megoldások lehetnek. Mivel ezek zavarják a kilátást, nem ez az első gondolat, amit eszünkbe jut. Viszont abban az esetben, ha valamelyik ablaknál sajnos gyakori a baleset, érdemes ezen az úton is elindulni. A madársziluettekkel kapcsolatban sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem gondolják végig, mit ábrázol a kép. Azok a madarak, amik nem jelentenek veszélyt társaikra, nem fognak félelmet kiváltani, így nem fogja megakadályozni a becsapódást. A karvaly, a héja a sólyom viszont hatásosak lehetnek. A galamb pedig kifejezetten ellentétes hatást vált ki a többi szárnyasból. Ha sziluettekkel nem szeretnénk rontani otthonunk kinézetét, egy rémszem is hatásos lehet. Ez egy nagy, sárga ragadozómadár-szemeket ábrázoló papír, kiragasztva az ablakfelületre. 

Ablakfóliával is elejét vehetjük a baleseteknek. Bár a sziluettekhez hasonlóan, ezek sem a legnépszerűbbek lakóépületek esetén, ugyanis csökkentik az ablakon át bejutó fénymennyiséget.  
A fólián túl, speciális madárvédő üveggel is találkozhatunk. Ennek jellegzetessége, hogy a madarak számára, UV fényben szálakat jelenít meg az üvegfelületen, ami miatt az akadályokkal telinek hat számukra. Az emberi szem számára viszont ezek a szálak láthatatlanok.  

Lakóépület szempontjából a legkézenfekvőbb és –hasznosabb megoldás a szúnyogháló. Ez teljesen megzavarja az üvegfelület átlátszóságát vagy átlátszatlanságát, és egyértelmű jelzés a madár számára, hogy nem vezet erre repülési út. Arról nem is beszélve, hogy milyen más előnyeit is élvezhetjük.  

Madárvédelem a tetőtérben 

Magasságából adódóan a tető alatti terület ablakai bőven a madarak repülési útvonalában fekszenek. A tetőablakok dőlésszöge szerencsére javít a látási viszonyokon, illetve kivitelezhetetlen, hogy két szemközti ablak kerüljön egymás mögé teljes átfedésben.  

Ha mégis biztosra szeretnénk menni, a szúnyogháló a tetőablakok esetén is a leghatékonyabb megoldás madárkárok kivédésére.  

  

Cikkünk megírásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület cikkét vettük alapul.  

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 30-án tettük közzé.