Illeték gyorstalpaló házvásárlóknak és építkezőknek

Milyen illetékeket kell megfizetni házépítéskor és házvásárláskor? Kinek kell adót fizetnie utána? Milyen kedvezmények érvényesíthetők? Cikkünkben az illetékfizetés labirintusában segítünk kiigazodni, illetve kedvezményeket is mutatunk, amikkel sokat spórolhattok! 

Ingatlan értékesítése során személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége az eladónak, míg illetékfizetési kötelezettsége a vevőnek van.  Az illeték alapesetben az ingatlan vételárának 4%-a, így a költségkeret meghatározásakor ezt a kiadást is bele kell kalkulálni az árba.  Vagyonszerzési illeték fizetése esetén méltányossági kérelem is kérhető, amit ha elfogadnak, egy összeg helyett 12 részletben is fizethető. Ha viszont elutasítják, akkor késedelmi kamattal és bírsággal is számolnunk kell. Lássuk az illetékfizetés részleteit! 

Telekvásárlás esetén 

Ha a vásárló üres, beépítetlen, de lakóház építésére alkalmas telekhez jut, akkor valószínű, hogy nem kell illetéket fizetnie. Az illetékmentesség akkor válik biztossá, ha arra a vevő 4 éven belül olyan lakóházat épít, aminek hasznos alapterülete eléri a maximálisan kiszabott beépíthetőség minimum 10%-át. A vásárlónak erről a szándékáról nyilatkozatot kell tennie az adóhatóságnál.  

Ingatlanvásárlás esetén 

Ház vagy lakás vásárlása esetén, alapesetben a vételár 4%-át kell illetékként megfizetni az államnak. Vannak azonban kivételek, amikor csökkentett illeték vagy illetékmentesség lép érvénybe. Lássuk ezeket. 

Ezekben azt esetekben jár a csökkentett illeték 

  • 1 milliárd Ft-ot meghaladó ingatlanvásárlás esetén 2% az illeték, de maximum 200 millió Ft. 
  • 35 év alatti, első lakást vásárló fiatalok 50%-os illetékkedvezményt kapnak, amennyiben olyan új építésű ingatlant vásárolnak, aminek forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot. További feltétele ennek, hogy a vásárlónak nem lehet másik ingatlanban 50%-ot meghaladó tulajdonrésze a vásárláskor. 
  • Ha 30 millió Ft alatti, új építésű ingatlant vásárolunk, 15 millió Ft érték fölött kell a fennmaradó vételárra 4% illetéket fizetni. 20 millió Ft értékű ingatlan esetén, így 5 millió Ft-ra kell a 4% illetéket megfizetni. 30 millió Ft feletti vételár esetén a teljes összegre jár a 4%-os illeték. 
  • Ha ingatlancsere történik, azaz valaki eladja meglévő ingatlanját és az eladás előtti 1 évben vagy eladást követő 3 éven belül drágább ingatlant vásárol, akkor a 2 ingatlan közötti különbözetre kell illetéket fizetnie. 

Ezekben az esetekben jár az illetékmentesség 

  • CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén. Az illetékmentesség megszerzéséhez elegendő a CSOK jogosultság és annak igénylése.  
  • Lakáscsere esetén, ha a meglévő ingatlan eladása előtti 365 napban, vagy az eladást követő 3 éven belül kisebb vételárú ingatlant vásárolunk, akkor nem kell illetéket fizetni.  
  • Özveggyé válás vagy válás során, amennyiben megszűnik a házassági vagyonközösség, akkor sem kell illetéket fizetni.  
  • Ajándékozás, öröklés esetén, amennyiben a házastársak, egyenesági rokonok, testvérek között történik.  

A pontos részletekért és vonatkozó jogszabályokért érdemes egy szakértőt is megkeresni, aki pontosan megmondja, hogy az adott ingatlanra milyen illeték kedvezmények vagy annak mentessége vehető igénybe!  

Cikkünk megírásában az Építkezés Információk  és az Ingatlan.com tudástára voltak a segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2021. december 11-én tettük közzé.