Milyen esetekben úszhatjuk meg a vagyonátruházási, vagyonszerzés illetéket?

Ingatlanvásárlás során fájdalmas belegondolni, hogy a vételáron túl milyen egyéb költségek merülnek még fel. Mindközül általában a vagyonszerzési (vagyonátruházási) illetékért kell a legmélyebbre nyúlni a zsebünkbe. Vannak szerencsés esetek, amikor mentesülünk alóla. Lássuk, mikor nem kell kifizetni a vagyonszerzési illetéket!

 

A vagyonszerzési illeték alapesetben a vételár 4%-a. A mai ingatlanárak mellett ez az összeg nem kevés, így sokként érheti a fiatal vásárlót, ha nincs tisztában ezzel a fizetési kötelezettségével és nem kalkulálja bele a budgetbe ezt is. Egy 30 millió Ft értékű ingatlan esetén például csak az illeték 1,2 millió Ft. Ha az ingatlant nem egyenesági rokontól ajándékba kapjuk vagy örököljük, akkor 4 helyett 9%-ot kell fizetni. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.  

Illetékmentesség és CSOK 

Ha Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel vásároltok ingatlant, az ügylet illetékmentes. A CSOK mértéke nem tényező, tehát már egy gyerek után is jár a mentesség. Ehhez viszont szükséges, hogy megfeleljetek a CSOK felvétel követelményeinek és figyelembe vegyétek a CSOK-kal vásárolt ingatlan eladásának szabályait is, amennyiben 10 éven belül lecserélnétek a családi kuckót. Az aktuális CSOK feltételekről ebben a cikkünkben olvashatsz.  

Tetőtérre is igényelhető az illetékmentesség 

2023-tól nemcsak az önálló, új és használt ingatlanok vásárlásakor igényelhető CSOK mellé jár az illetékmentesség, hanem a más tulajdonában keletkező új ingatlanra is. Tehát ha egy ház, sorház esetén tetőtérbeépítéssel új lakrész keletkezik, melynek a tulajdonosa nem azonos az alsó szintével és megfelel a CSOK kritériumoknak, akkor igényelheti a támogatást és az azzal járó illetékmentességet.  

Milyen további esetekben nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni? 

  • Ha az új ingatlan vételára kevesebb, mint az eladotté, és az eladás a vétel előtt nem több mint 3 évvel történt vagy azt követően egy éven belül megtörténik.    
  • Ha egyenes ági rokontól vagy házastárstól vásárolsz. 
  • Ha önkormányzati vagy állami ingatlant vásárolsz.  
  • Ha telket vásárolsz és 4 éven belül elkezdődik rajta az építkezés.  

Mikor csökkenthető a vagyontáruházási illeték mértéke? 

Ha a teljes illetékmentesség nem megoldható, érdemes átgondolni, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak az illeték mértékének csökkentésére. Az alábbi esetek ezek közé tartoznak: 

  • Új építésű ingatlan esetén, ha annak ára nem haladja meg a 30 millió Ft-ot, csak a 15 millió Ft fölötti részre kell illetéket fizetni.  
  • Hátrányos helyzetű családok kérhetik az illeték csökkentését vagy részletfizetés lehetőségét. Részletfizetésre az első lakásukat megszerzőknek is van lehetősége.  

A jogszabályok és lehetőségek folyamatosan változnak, így érdemes az ingatlanközvetítőnél, ügyvédnél vagy banknál érdeklődni az aktuális kedvezményekről és csökkentési lehetőségekről.  

Bejegyzésünk megírásában az 1990. évi XCIII. illetéktörvény volt segítségünkre.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. április 24-én tettük közzé.