Kinek lehet ÁFA-mentes CSOK-os otthona?

A családi otthonteremtési kedvezmény szerteágazóbb, mint azt elsőre gondolnánk. A CSOK, falusi CSOK, többgenerációs otthonok teremtésére igényelhető állami támogatás és babaváró hitel mellett az új építésű ingatlant vásárlók vagy építők is kedvezményekben részesülnek. Ha te is új építésű lakásban képzeled el a családi fészket, akkor olvass tovább! 

Korábbi cikkünkben körbejártuk a 27%-os ÁFA-visszatérítési támogatás kérdéseit, melyből kiderült, hogy csak azok a tulajdonosok igényelhetik vissza, akik generálkivitelező vagy fővállalkozó nélkül vágnak neki a nagy kalandnak.  

 

Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik nem akarnak minden feladathoz külön-külön mesterembert szerződtetni vagy egy kész ingatlant vásárolnák meg?   

2021. január elsejétől azok számára, akik új építésű ingatlant vásárolnak vagy generálkivitelezővel építtetik meg álmaik otthonát, 27% helyett 5%-racsökken az ÁFA mértéke. Ez független a CSOK-tól, mindenkire érvényes. 

 

Mi történik, ha CSOK-ot is igénybe vesz valaki?  

Azoknak, akik mindezekhez CSOK-ot is megpályáznak, az 5% ÁFÁ-t is elengedik, így áfamentesen juthatnak hozzá új építésű ingatlanukhoz.  

 

Mikortól él az ÁFA-támogatás? 

A 2020. december 31-e utáni teljesítéssel vásárolt vagy generálkivitelezővel építtetett új építésű otthonokra él az 5%-ra csökkentett ÁFA, illetve CSOK mellett az áfamentesség.  

 

Milyen paramétereknek kell megfelelnie az ingatlannak?  

Új építésű lakás esetén maximum 150 négyzetméteres lehet az ingatlan, míg új ház esetén 300 négyzetméterig igényelhető a kedvezmény.  

 

Kinek jár az illetékmentesség?  

CSOK igénybevételével vásárolt új építésű ingatlan után vagyonszerzési illetéket sem kell fizetni. Ez a kedvezmény egyébként használt ingatlanokra is vonatkozik. Ezzel a vételár 4%-át lefedő összeg spórolható meg.  

 

Ha tehát CSOK-kal együtt vágunk bele új ingatlanunk építtetésébe vagy vásárlásába, ÁFA- és illeték fizetése alól is mentesülünk. A kedvezményekkel lényegesen több marad a családok zsebében, mint korábban. A kedvezmények előtti években az ÁFA és illeték költsége egy 50 millió Ft vételárú ingatlannál körülbelül 12 millió Ft volt. Az illeték- és áfamentességgel ez most nulla forint. 

 

További kérdésekkel kapcsolatban érdemes a bankodnál érdeklődni, illetve ajánljuk az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt, illetve a 16/2016. (II. 10.) kormányrendeletet. A cikk megírásához a csalad.hu cikkeit hívtuk segítségül.  


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 23-án tettük közzé.