Inspiráló ötletek a tetőtéri konyha praktikus kialakítására

Ne ijedj meg, ha a konyha a tetőtérbe kerül! Amennyire kihívásokkal telinek tűnik elsőre a tetőtéri konyha kialakítása, berendezése, annyira izgalmas! Cikkünkben kreatív és ötletes megoldásokat mutatunk, amik egyből meghozzák a kedved a tető alatti főzőcskézéshez. 

A konyha sokszor az a helyiség, ahol a családok, barátok összegyűlnek. Persze, ha azt a tér adottságai, méretei is lehetővé teszik. Részben emiatt is töretlenül népszerűek az amerikai konyhák, ahol a főző teret és a nappalit egy konyhasziget, bárpult vagy étkezőasztal választja csak el egymástól. Akár elszeparált, akár nyitott konyha képe rajzolódik ki szemed előtt az álomkonyha gondolata során, fontos, hogy minden esetben jól szellőztethető és világos helyiségben kapjon helyet! Mindkét kritérium elengedhetetlen az egészséges, komfortos és jókedvű tető alatti élethez. Olvass tovább, és konkrét konyhákon keresztül mutatjuk be, hogy milyen szempontok figyelembevétele mentén alakíthatod ki okosan, praktikusan a tetőtéri konyhát!  

Játék a belmagasságokkal 

szurke-tetoteri-konyha

A magasabb konyhabútorokat, hűtőt, páraelszívót a tetőtér függőleges falához, míg a kisebb szekrényeket a ferde részekhez érdemes igazítani. Ennek a tetőtéri konyhának az elrendezése logikus és praktikus. Ahol állva végezzük a munkát, például a főzőlapnál, az a terület a magasabb belmagasságú részekhez kerül, míg az étkezőasztal mehet a ferde falsík alá, ahol többnyire úgyis ülve időzünk. A mosogató rész ezesetben pedig trükkös. Mivel itt kapott helyet a tetőablak, a fal bemélyedésénél elfért a csaptelep. 

Kontrasztos színek, sok fény 

napfenyes-tetoteri-konyha

Bár a hűtő ebben a tetőtéri konyhában a ferde falsík alatt kapott helyet, mégsem zavaró és tökéletesen illeszkedik a lehetőségekhez. A világos színek használata optikailag tágítja a teret, akárcsak a sok ablak, a természetes napfény, és a padló iránya. Azzal ugyanis, hogy a „szálirány” a szűkebb oldalak közé mutat, szintén a teret tudjuk megnyújtani, a két fal közötti távolságot szélesíteni. A steril hatást a sötét konyhabútor és lámpák törik meg. Imádjuk még ebben a konyhában azt, hogy minden munkafelületet természetes napfény világít meg. Arra azért figyelj a saját konyhádnál, hogy a napnyugta utáni főzőcskézéseknél is biztosítva legyen a munkafelületek bevilágítása!  

Nem kell minden esetben erőltetni a ferde falsík alatti területet 

rozsaszin-tetoteri-konyha

Van az úgy, hogy bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk kihasználni a ferde tető alatti részt, mert bármilyen alacsony szekrényt is teszünk alá, nem férünk hozzá a fejünk beütése nélkül. Mentőöv lehet ilyenkor a konyhaasztal ide helyezése. Optikailag pedig ablakokkal, erkéllyé alakítható tetőablakkal tudjuk tágítani, világosítani a teret.   

Amikor egy tető alá hozunk mindent 

konyha-nappali-etkezo

Ennél a tetőtéri példánál érdemes megnézni, milyen összhangban tud elválasztó falak nélkül működni a konyha, étkező, nappali trio. Azoknak a családoknak ajánljuk elsősorban, akik szeretnek minél több időt egymás társaságában eltölteni, gyakoriak a közös étkezések, főzőcskézések. Ha ti inkább szeretitek, ha mindennek megvan a saját helyisége és több saját szférát szeretnétek, akkor itt egymás agyára is tudtok menni. Ha viszont a közös étkezések, filmezések, főzőcskézések hívei vagytok, akkor imádni fogjátok ezt a megoldást. Plusz előnye, hogy a kicsiket is szemmel tarthatjátok, amíg ők játszanak, ti pedig főztök. Az ilyen egybenyitott tereknél mindennél fontosabb a megfelelő szellőztetés biztosítása, hiszen pillanatok alatt vándorol át a főzőlap felől a pára és a meleg a nappaliba, még bekapcsolt szagelszívó mellett is. Ha nem szeretnétek, hogy a penész és magas páratartalom problémákat okozzon, érdemes minél több tetőablakban gondolkodnotok.  

Neked melyik tetőtéri konyha tetszik a legjobban?  Írd meg nekünk kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 22-én tettük közzé.