Ismerd meg a hibrid szellőztetést!

A szellőztetés fogalma alatt általában a kézzel kitárt, majd becsukott ablakokat értjük. A szellőztetésnek van azonban más természetes módja is, mindemellett pedig a mechanikus, gépi szellőztetés is több helyen elterjedt. Ebben a bejegyzésünkben egy harmadik félét, mégpedig a hibrid szellőztetést mutatjuk be. 

Mi az a hibrid szellőztetés?  

A hibrid szellőztetés egy olyan rendszer, amely a természetes és a mechanikus szellőztetést kombinálja. Ez a kombináció kiváló megoldás az új lakóépületekben, különösen, ahol a tetőablakok és elhelyezésük megkönnyítik a huzat létrejöttét. A hibrid szellőztetésnek megannyi formája létezik. Olvass tovább és megmutatjuk! 

Kombinált természetes és mechanikus szellőztetés 

A mechanikus szellőztetés a fűtési szezonban jellemző, míg a természetes szellőztetés pedig az év többi részén. Ez a módszer biztosítja a gazdaságos energiafelhasználást az újonnan épített házakban és remekül működik a VELUX tetőablakok esetében is. 

Szellőztetés ventilátor segítségével 

Ezt a módszert többnyire nagyobb irodákban és cégeknél szokták használni, ahol a természetes szellőztetés nem mindig alkalmazható.  

Szellőztetés huzat és szél segítségével 

Elsősorban ez a módszer is nagyobb irodákban és cégeknél szokás, ahol a szellőzőrendszert úgy tervezték, hogy csövek szállítsák a levegőt a termodinamika törvényeinek megfelelően. Így a légmozgás többnyire természetes eredetű – esetleg ventilátorral kiegészítve valósul meg. 

A hibrid szellőztetés a belső környezetet hivatott optimalizálni, az energiafogyasztást pedig csökkenteni. Ahogy már említettük, a mechanikus szellőztetés hővisszanyeréssel csökkentheti a hőigényt, és ezáltal az energiafogyasztást az új házakban. De az év melegebb időszakában energiahatékonyabb, ha inkább természetes szellőztetést használunk, hogy az áramfogyasztást csökkentsük, és minél kevésbé szoruljunk ventilátor használatára. Arról nem is beszélve, hogy sokan előnyben részesítjük a nyitott ablakokat az év melegebb felében. 

A hibrid szellőztetés mindkét oldalból a legjobbat ötvözi: alacsony téli fogyasztás mechanikus hővisszanyeréssel és szintén alacsony nyári fogyasztás természetes szellőztetéssel. Néhány új építésű ház esetében a hibrid szellőztetés igencsak költséghatékony megoldás lehet, hogy csökkentsük a ház energiaigényét. Hogy alacsony energiaigényt érjünk el, a hibrid szellőztetés mellett érdemes extra szigetelőréteget, napelemeket telepíteni, amelyek segítségével tovább növelhetjük a költséghatékonyságot. 

És a háttérszellőztetésről hallottál már? Kifejezetten hatékonyan kombinálható hibrid szellőztetéssel. Ha még nem találkoztál vele, ezt a cikkünket mindenképp olvasd el!


Ezt a bejegyzést 2021. július 25-én publikáltuk.