Mit jelent a háttérszellőztetés?

Minden VELUX tetőtéri ablak rendelkezik beépített szellőztető megoldással. Ezek biztosítják a helyiség szellőztetését zárt ablakok esetén is. De pontosan mik is ezek és hol találhatók? Ismerd meg a beépített szellőzőnyílást és a résszellőzőt!

A VELUX ablakokban beépített szellőzőnyílás vagy résszellőző található, amik gondoskodnak arról, hogy az ablakok kinyitása nélkül is kicserélődhessen a szoba levegője. Ezek manuálisan nyithatók és zárhatók. Ez azért praktikus, mert fűtésszezonban például tarthatjuk őket zárt állásban, így nem szivárog ki a felfűtött meleg levegő. Ezt nemcsak a családi kasszánk és a komfortérzetünk bánná: a bentről kifelé áramló levegő a hideg felületekkel találkozva víz formájában kicsapódik, és ez magában a szellőzőnyílásban, azaz az ablakszerkezetben is megtörténhet. Ez a víz pedig károsíthatja a tetőablakok faanyagát, így csökkentheti ablakaink élettartamát. 

hatterszelloztetes-125700-01-XXL

Az alsó kilincses billenő VELUX tetőtéri ablakokon résszellőző található.  A felső kilincses billenő VELUX tetőtéri ablakok esetén a felső kilincs nem egy szokványos kilincsforma, inkább egy, az ablak szélességére méretezett nyitókar, amelynek része a szellőzőnyílás is. Ha ezt megfogjuk és lefelé meghúzzuk első kattanásig, akkor nyitottuk ki a szellőzőnyílást. Ebben az állásban a tetőtéri ablak továbbra is zárva van, ugyanakkor a szellőzőnyíláson keresztül már meg tud indulni a levegő áramlása. Ha a nyitókart tovább húzzuk egészen a második kattanásig, kinyílik a tetőtéri ablak. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyi levegő áramlásáról beszélünk. Ez függ a tetőtéri ablak méretétől, számától és elhelyezkedésétől, a szellőzőnyílás típusától, és a kinti és benti légnyomás különbségétől, a széláramlástól, de még az évszaktól és otthonunk földrajzi elhelyezkedésétől is. Egy átlagosnak mondható 78 cm szélességű tetőtéri ablak esetén, 8 Pa légnyomáskülönbség mellett, a szellőzőnyíláson keresztül 8,4 l/s (liter/másodperc), míg a résszellőzőn keresztül 6,1 l/s levegő megy át. Ennek hatékonyságát növelheted, ha akár egy helyiségen belül is, illetve egy szinten több tetőablakot helyezel el. 

 

Neked olyan tetőablakod van, amivel tudsz háttérszellőztetést végezni? Ha nem, váltanál ilyenre? Írd meg hozzászólásodban! 

 

Olvasd el kapcsolódó blogbejegyzésünket is! 

Beépített szellőztetőkkel a jó levegőminőségért 


Ezt a bejegyzést 2021. június 9-én tettük közzé.