Így szellőztess hatékonyan télen

Belegondoltál már, hogy a napod mekkora részét töltöd beltéren? Mivel az időd nagy részét négy fal között tengeted, hatalmas jelentősége van az oxigén mennyiségének és minőségének. Ebben a cikkünkben most a hatékony téli szellőztetés rejtelmeibe kalauzolunk el. 

Nem győzzük hangsúlyozni a szellőztetés fontosságát. Korábbi cikkeinkben már részletesen bemutattuk, hogyan hat a levegő teljesítményünkre, hogyan tudunk általánosságban hatékonyan szellőztetni, hogyan járul hozzá a nyugodt alvásunkhoz és még sorolhatnánk.  Most pedig arra adunk választ, hogyan szellőztess télen! 

A téli szellőztetés a szükséges rossz kategória, amikor kínkeservesen és vacogások közepette tárjuk ki az ablakot. Elsumákolni ilyenkor sem érdemes, hiszen a rossz levegő és kevés, elhasznált oxigén fáradékonnyá tesz, hosszú távon pedig az egészségünkre is hatással van. 

Gondolj csak bele, hogy a téli beltéri szellőztetés, a forró teák, takarítás, hosszú, meleg fürdők és zuhanyok, na és a lassú tűzön órákig főzött levesek mennyi szagot és párát termelnek. Ha ezek nem távoznak a lakásból, akkor szinte biztos, hogy a penész előbb vagy utóbb felüti a fejét. A bukó vagy picit nyitott ablak nem a legjobb stratégia a téli időszakban. Ha teljesen kitárjuk az ablakot egy nap többször pár percre, sőt még kereszthuzatot is tudunk okozni, akkor olyan rövid idő alatt tud a levegő kicserélődni, hogy a bútorok, falak nem hűlnek még ki. Így ablakcsukás után hamar visszamelegszik a szoba, nem az utcát fűtjük és még a levegő is frissült. Érdemes ezt reggel és este, valamint étkezések, tusolások, főzések után megismételni. 2-3 perc már csodákra képes!  

A szellőztetés hatékonysága függ az ablakok egymáshoz viszonyított helyétől, távolságától is, illetve attól, hogy mennyi és melyek vannak kinyitva egyszerre. A legeredményesebbek akkor leszünk, ha egymással szemközti és különböző magasságban helyet foglaló ablakokkal szellőztetünk egyszerre. 

Mi a helyzet a tetőtérben? 

A VELUX tetőablakok és a homlokzati ablakok kombinált használatával huzatot gerjeszthetünk, ami hatékony szellőztetéshez vezet. A háttérszellőztetés és az ablakok kinyitásának kombinációja a legjobb stratégia a jó levegőminőség biztosításához egy átlagos energiaigényű ingatlan esetében, míg a rövidebb szellőztetések hatékonyabbak a folyamatos légcseréhez. A szellőztetések huzatot okozhatnak, de rövid és hatékony ablaknyitáskor nem kell tartani a negatív hatásaitól.  


Ezt a bejegyzést 2021. december 14-én publikáltuk.