Milyen előnyei vannak a konyhaszigetnek a tetőtéri konyhában?

Ki ne álmodozott volna egy tágas, világos konyháról, ami az otthona lelke? Ami mindig tele van élettel, családi, baráti anekdotázások színhelye, finom illatok forrása? Sokaknak ez ábránd maradt, mert a konyha ugyan jó esetben ablakos, de nagy valószínűséggel kisebb alapterületen kapott helyet, elszeparálva a többi helyiségtől. Nem újkeletű megoldás a terek egybenyitása, mint az amerikai konyha esetében. Ilyenkor egy konyhasziget különösen praktikus. Lássuk miért!

Ha a tetőtérben található a teljes lakás, különösen felértékelődik minden praktikum. A tető ferde falsíkja kihívás elé állíthat bizonyos esetekben, és eleve szűkebb térérzetet, kisebbnek tűnő helyiségeket formál. Például a tetőtéri konyhában értékes pakolási felületet vehet el a tető. Márpedig minden háziasszony tudja, hogy soha nincs elég konyhaszekrény a teljes konyhafelszerelés elrejtéséhez, rendszerezett tárolásához.  

Ilyen esetben különösen érdemes megfontolni a terek egybenyitását. Ezzel nem csak látványban tárul elénk szellősebb tér, de új lehetőségek adódnak. Az optikai térelválasztás egyik kézenfekvő megoldása a megfelelő kialakítású konyhasziget. Ez egyszerre köti össze a tereket és funkciókat, de el is különíti azokat. Hidat képez a konyha és a nappali között, betöltheti akár az étkező rendeltetését is. Kényelmes bárszékekkel felvértezve családi étkezések színterepe is lehet.  

A konyha felőli oldala viszont tárolásra is alkalmas. Ha kellő mélységű konyhaszigetet veszel vagy tervezel, átveheti a tetőtéri konyhából hiányzó felső szekrénysor funkcióját. Megtölthető tányérokkal, poharakkal, de akár az edénykészlettel is. Csak ízlés kérdése, hogy teszel-e rá szekrényajtót vagy sem. A nyitott, polcos megoldás is jó lehet, ha nincs kisgyerek, háziállat a lakásban, illetve, ha megoldható, hogy ide esztétikusabb darabokat helyezz el, és persze úgy, hogy szép rendezett hatású legyen. 

A konyhasziget munkalap felülete pedig bővíti a munkaterületet, kényelmes lehet a közös főzőcskézések, sütések alkalmával. A konyhabútor többi felülete így több tárolási lehetőséget kaphat, például a kisebb konyhai gépek számára.  

Persze adhatunk további funkciót is a konyhaszigetnek. Kerülhet ide a főzőlap és/vagy a mosogató is, amennyiben megoldható. Ennek előnye lehet, hogy a főzést és a mosogatást nem kell a családnak, társaságnak háttal elvégezni, így a konyhában ténykedők kevésbé szorulnak ki a társaságból. 

 

Te is kedvet kaptál a konyhasziget kialakításához? 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 


Ezt a bejegyzést 2023. november 24-én tettük közzé.