Kerülhet-e elérhetetlen magasságba egy tetőablak?

A rövid válaszunk: nem. Persze kézzel elérhetetlen magasság létezik, de még ez sem jelenti azt, hogy használhatatlan lenne egy fentre elhelyezett tetőablak. Hogyan lehetséges ez? Előjáróban megsúgjuk, nem kell hozzá varázslat! Olvass tovább!

Nézzük először a klasszikus eseteket! Talán a legelterjedtebb megoldás a felső kilincses tetőablak. Ez alapesetben akkor használatos, ha a tetőablak teteje olyan magasságban van, ami elérhető akár kézzel vagy távirányítórúddal. A tetőablak tetejének és aljának magasságát természetesen a térdfal is befolyásolja. Így mondhatjuk azt is, hogy alacsonyabb térdfal esetén valószínűleg felsőkilincses tetőablakod lesz. Ennél a típusnál az ablak alja a padlótól mérve 80-130 cm közé esik. Ez a magasság azért is ideális, mert így akár ülve is kiláthatsz az ablakon, ezáltal a teret nyitottnak érezheted. Ráadásul bútorokat is elhelyezhetsz az ablak alatt, hiszen az ablak kinyitása a térdfaltól bentebb történik. Illetve akár a külső, akár a belső árnyékolókat és a rovarhálót is könnyedén kezelheted kézi vezérléssel. 

Ha magasabb a térdfal, és az ablak alja a padló felett 130-150 cm-re esik, alsó kilincses tetőablakok építhetők be. Ennél a típusnál már jobban át kell gondolni, melyik bútor hol kap helyet, hiszen egész közel kell állnod a térdfalhoz ahhoz, hogy kitárhasd az ablakot. Itt már előfordulhat, hogy az ablak teteje kézzel nem elérhető.

alsokilincs

Természetesen ebben az esetben is van megoldás a külső és belső árnyékolók irányítására, hiszen ezek elektromosan vagy napelemesen távvezérelhetők. Maga az ablaknyitás viszont alsókilincses tetőablak esetén nem távvezérelhető, viszont felsőkilincses esetén igen! 

Az eddigieken túl azonban kombinálhatod is a tetőablakokat, például két sorban is elhelyezheted őket egymás fölött és alatt. Értelemszerűen ilyenkor a felső sort kézzel már biztosan nem éred el. Ugyanakkor mégsem válnak használhatatlanná, ha ezek is felsőkilincsesek, mivel akár az elektromos, akár a napelemes verzió távvezérlő segítségével kezelhetőek. 

tetoablak-ID10113858_144204-01-XXL

Persze az is előfordulhat, hogy egy tetőablak még magasabbra kerül, például egy olyan galéria esetén, ahol az egyik földszinti helyiség fölé nem kerül tetőtéri helyiség, hanem a nagy belmagasság fölött a tetővel zárul. Akár fényforrásként, akár a szellőztetés hatékonyságának növelése érdekében (kéményhatás) ezek is lehetnek nyithatóak, ha elektromosan vagy napelemesen működtetjük. 

Nálad melyik verzió jöhet szóba? 

 


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 10-én tettük közzé.