Kerítés építése lejtős terepen

A világ különböző tájain egymástól eltérő módon gondolkodnak a telkek határairól. Van, ahol fel sem merül a lehatárolás, a látható szerkezettel, kerítéssel lezárás, máshol alacsony kerítéssel vagy növényzettel éppen csak megjelölik a tulajdonhatárokat. És van olyan is, amikor komoly, masszív kerítések, falak mögé bújnak, az „én házam, az én váram” elvhez hűen szinte áthatolhatatlan, belátást (és kilátást) nem engedő falakat húznak fel a házak, kertek köré.

 

Természetesen ez kultúra, szokás, társadalom és nem utolsósorban természeti és épített környezetnek kitettség kérdése is. Ugyanígy értelmezhetjük a terepadottságokat is, hiszen nem nehéz belátni, hogy egy sík területen mások a vizuális kapcsolatteremtés lehetőségei, mint egy hegyoldalban épülő település esetében. Ezek a be-, ki- és átlátások nagymértékben függenek a használótól. Mindannyian mások vagyunk, van, akinek kevésbe, van akinek jobban számít az intimitás, a biztonságérzet. 

A lejtős terepen való kerítésépítés azért egy kicsit rafinált dolog. Ugyanis a lejtés mértéke szerint ez lehet egy „majdnem sík” területen építkezés is, ugyanakkor meredek hegyoldalban akár támfalkerítésre is szükség lehet. 

Amikor házat építesz, Te ne kövesd el azt a hibát, amit sokan, miszerint csak a házra koncentrálnak, sem térben, sem időben, sem pénzben nem számolnak a kerttel, kerítéssel. Így sokszor egy kényszerré, erőn felülivé válik a mostohaszerepre ítélt kerítés. Pedig a kerítés, ha már van, kicsit olyan, mint az előszoba ajtód elé tett lábtörlő. Jelzi, ki vagy. Valamit megmutat abból, milyen vagy. Amikor érkezik valaki Hozzád, messziről láthatja azt a határt, „védvonalat”, amit magad köré húztál. El kell döntenie, hogy belép-e vagy sem. És amikor belép, már lelkileg ráhangolódott „valakire”, aki Te vagy. Vagy sem. Ezért fontos, hogy a kerítésed is olyan legyen, mint a házad. Odavaló, helyén lévő. 

 

Amire figyelned érdemes: 

  • a legfontosabb a terep (lejtés mértéke, formája), 
  • talajminőség, hiszen itt is stabil alapra kell építened, 
  • előírások, hiszen nem építhetsz akármiből, akármekkora kerítést (pl. anyaghasználat, minták, zártság, nyitottság, magasság), 
  • a kerítés kitettsége, helyzete: 
    • utcai kerítés,
    • oldal-, vagy hátsó kerítés, 
    • szomszéd épületek közelsége 
    • szélirány (tömör kerítés szélfogóként működik, ami lehet előny és hátrány is) 
    • terepfelszín alakulása, helyzete (a kerítés mindkét oldalán a csatlakozó terep) 
    • statikai modell (egyszerű térelhatárolás, vagy komolyabb terepmegtámasztás). 

 

Tekintettel arra, hogy hegyoldalban szeretnél kerítést építeni kiemelten kezeld azt a speciális körülményt, hogy ebben az esetben többnyire a terepet is meg kell támasztanod a kerítéssel. Sokszor előfordul, hogy a kerítés faltestként nagyon komoly oldalnyomásnak van kitéve, tehát támfalként kell működnie. A támfalak többfélék lehetnek (pl. szögtámfal, súlytámfal), de erről majd az építész, de leginkább a statikus tervező dönt. Mert az is fontos, ami látszik és itt az is különösen fontos, ami föld alatt van, nem a szemed előtt. 

A kerítések lábazata és az a része, amit mindenki néz, lehet egynemű, ugyanazon anyagból épített, lehet különböző. Figyelj arra, hogy ez a „fal” nemcsak Rólad szól, hanem a kívül maradókról is. És a környezetedről, településről, ahol építesz. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu     

 


Ezt a bejegyzést 2024. február 2-án tettük közzé.