Kinek jár az 5%-os ÁFA és milyen feltételek mellett?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény tárháza januártól bővült. Az ÁFA-mentes CSOK-os otthonokat és a 27%-os ÁFA-visszatérítési támogatást már korábbi cikkeinkben bemutattuk, de még van miről mesélnünk. Tarts velünk legújabb cikkünkben, ahol az 5%-os ÁFA kérdéseit járjuk körbe!

Mi az az 5%-os ÁFA támogatás? 

A feltételeket teljesítő ingatlanok vásárlása esetén a 27%-os ÁFA helyett, 5% általános forgalmi adót kell fizetni az ingatlan után. 

Milyen ingatlanokra érvényes az 5%-os ÁFA? 

A 2020. december 31. utáni teljesítéssel vásárolt olyan új építésű otthonokra él a kedvezmény, amiket generálkivitelező épített és a tulajdonos vásárlás során jut hozzá. 

Milyen további feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak?  

A fentebb említett építkezés körülményei és teljesítés mellett az ingatlan paraméterei is fontos tényezők. Lakásvásárlás esetén a kedvezmény maximum 150 négyzetméteres ingatlanokra, míg ház esetén maximum 300 négyzetméteres családi fészkekre jár a támogatás.  

Csak a teljesen új ingatlanokra, az első tulajdonosnak jár a kedvezmény? 

Részben igen, de vannak kivételek. A kritériumok között szerepel, hogy az első rendeltetésszerű használatbavétel még ne történtjen meg, vagy ha megtörtént, de az erre feljogosító hatósági engedély még nem vált véglegessé vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás során nem telt el 2 év a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az ingatlan értékesítése között, akkor igényelhető az ÁFA kedvezmény. Olyan ingatlanokra is él az 5%-os ÁFA, amik egyszerű bejelentés alapján valósultak meg, és a beépítést igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az ingatlan értékesítése között szintén nem telt el 2 év. Tehát alapvetően a még használatba nem vett vagy, ha a használatbavétel után kevesebb mint 2 éven belül történik az értékesítés. 

Meddig él a kedvezmény? 

2023. január elsejéig a jelenlegi tervek szerint maradni fog az 5%-os ÁFA, de az építkezés 2026. utolsó napjáig is elnyúlhat, a 2023. január 1-ig az építési engedély beszerzése is elég lehet.

A feltételeket teljesítő minden ingatlanra él az 5%-os ÁFA? 

Nem. Csak lakóingatlanok vehetik igénybe.  

Ha garázst és üzletet is építtetek a házamhoz, arra is jár a kedvezmény? 

Nem, mert nem minősülnek lakóingatlannak, ezért a lakóházra 5%, a garázsra, üzletre 27% ÁFA vonatkozik.  

Cikkünk megírásához a csalad.hu és a bank360.hu cikkét hívtuk segítségül.  

További információval kapcsolatban ajánljuk az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt. 


 Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 20-án tettük közzé.