Kockaházak egy ingatlanpiaci szakértő szemével

Miért mennek jól a piacon a kockaházak? Hogyan válhat belőlük modern, minimalista otthon? Így látja a kockákat az ingatlanos, aki maga is hasonló házban nőtt fel.

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a Kádár-kockák, nem véletlenül. A vidék lakótelepének csúfolt egyenházak bizonyították, hogy nagyon strapabíróak, ezért egy felújításhoz is remek alapot nyújtanak. A kockaházak eredeti alaprajza jól hasznosítható, bővítés esetén a lehetőségek tárháza végtelen. Sok helyen a beépíthetőségi mutatók és a tetőszerkezet korszerűsítése miatt felfelé bővítettek, így már egy nagyobb családnak is megfelelő otthont nyújtanak.

A kockaházak megfelelő külső szigeteléssel, új nyílászárókkal, modern tetővel, korszerű fűtési rendszerrel, kiegészítve napelemmel, hőcserélővel és okosotthon-rendszerrel gyakorlatilag hozzák egy újonnan épült ház paramétereit, mégis olcsóbbak tudnak maradni.

joteto_felujitas_2-1140


Időtálló elemek, ismerős elrendezés

A vásárlók közül sokan laktak Kádár-kockában, ez adja e típusnak a népszerűségét: az emberek tudják, milyen benne élni, mozogni.

Ahogy a régi kőművesek mondják, „ebbe még biztosan belerakták az anyagot”, míg egy újabb építésűnél sokszor felmerül, mi is van a vakolat alatt – vagy ez utóbbi meddig marad fent. A Kádár-kockák kőporos vakolatát pont az időtállósága miatt szeretik, hiszen karcmentesen állja a próbát.

 

Az ingatlanos szemüvegén keresztül

A nagyszámú, alapjaiban hasonló (méret, szobaszám, állapot) házak miatt pontosan be lehet árazni a várható piaci értéket. A vevőknek ez az összehasonlíthatóság megkönnyíti a keresést, egyszerűbb dönteniük a külső tényezők (környék, közeli boltok, iskolák) figyelembevételével.

bramac-kockahaz-tetoablak

Egy 2019-ben eladott Kádár-kocka alapú ház korábbi tulajdonosa a tető lecserélésével és megemelésével közel megduplázta a lakóterületet. A szerkezet ilyen irányú átalakításával és a klasszikus sátor elrendezés nyeregtetőre cserélésével a ház két oldalán óriási fedett teraszok jöhettek létre. Az új vevők ebbe szeretettek bele: olyan házat kerestek, amit minimális munkával és költséggel a saját igényeik szerint tudnak kialakítani. Nem kellett terveztetni, szerkezeti átalakítást végezni, és elkészült pár hónapon belül.

Akik a belvárosból csendesebb helyre szeretnének költözni, biztosan ezt a típust fogják keresni – ennél jobb alapot nehéz elképzelni. Legyen szó tehát új építésű vagy felújított házról, a Kádár-kockák talán sosem fognak kimenni a divatból.

bramac-kockahaz-banner


Ezt a bejegyzést 2021. július 12-én tettük közzé.