Szellőztetés kisokos

A hatékony szellőztetés kulcsa a légmozgás, mely során a kinti és benti levegő hőmérsékletkülönbsége és a szélnyomás elindítja a légcserét. Télen könnyebb a dolgunk, hiszen a hőmérsékletkülönbség adott, nyáron viszont nagyobb szükségünk van a légmozgás támogatására, ami lendületet ad a légcserének. 

Szellőztetés a kéményhatás kihasználásával 

A kéményhatásnak köszönhetően a meleg levegő felfelé áramlik, és utat törve magának, távozik a fenti ablakokon, réseken, nyílásokon, tetőn. Mindeközben helyét átadja a hidegebb levegőnek. Ahhoz, hogy a kéményhatást maximálisan ki tudd használni, fontos, hogy nyiss ablakot a földszinten, félemeleteken, lépcsőknél és a tetőtérben. Minél magasabb egy épület, és minél több ponton nyitsz ablakot alulról felfelé haladva, annál jobban hasznosíthatod a kéményhatás szellőztető tulajdonságát.  A kéményhatásról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.  

A kereszthuzatos szellőztetés 

Több, különböző oldalon és magasságban elhelyezett ablakkal gyorsabb és hatékonyabb a szellőztetés. Ha csak a szél fújása felőli ablakokat nyitod ki, nem lesz hatékony a légcsere. Ha vannak olyan szobák, ahol nincsenek ellentétes oldali ablakok, érdemes több helyiségben egyszerre is ablakot nyitni, ezzel biztosítva és gyorsítva a levegő útját. Olvasnál még a kereszthuzatos szellőztetésről? Itt írtunk róla részletesebben.  

Fontos az ablakok száma és elhelyezkedése 

Minél több az ablak, annál hatékonyabban tudunk szellőztetni. Ezek magassága általában azonos minden szinten, viszont a tetőablakon más magasságban és szögben áramlik be a levegő.  Mivel nyáron a tetőtér melegebb, mint az alsóbb szintek, érdemes minél több tetőablakot tervezni fentre. A tetőablakok előnyeit nemcsak a szellőztetés során élvezheted. Minél több az ablak, annál több fény jut be a tetőtérbe, amitől közérzeted és teljesítményed is javul, ráadásul tágasabbnak tűnik a tető alatti tér. Az új generációs tetőablakokkal pedig automatizálhatod a szellőztetést, így nem kell áporodott levegőre hazaérnetek. A VELUX távműködtetésű tetőablakok összeköthetők a VELUX ACTIVE beltéri klímaszabályozóval. A beépített érzékelőknek köszönhetően automatikusan kinyílnak a tetőablakok, ha megemelkedik a lakás páratartama vagy a levegő szén-dioxid-szintje, vagy eltér a hőmérséklet a beállított célértéktől. Esőt észlelve pedig becsukódnak, így nem kell attól félni, hogy beázik a tetőtér. Ha felkeltette az érdeklődésed az automatizált szellőztetés, akkor olvasd el ezt a cikkünket is!  

Hozd ki a legtöbbet a szellőztetésből! 

Ha a fenti trió egyszerre teljesül, azaz biztosított a kéményhatás, kereszthuzatos szellőztetés és tetőablakok is részt vesznek a szellőztetésben, garantáltan kihozhatod a maximumot az ablaknyitásból. 

Mikor szellőztess kánikula idején? 

A nagy melegekben a nap elején és végén tárd ki az ablakokat, hiszen értelemszerűen ilyenkor még és már nem áramlik be a forróság! A napközbeni órákban rolóval, redőnnyel és sötétítővel tartsd kinn az ablakon bekúszó sugarakat, amik felmelegítik a lakást! Így mire hazaérsz, nem forrósodik át a lakás! Ha otthon vagytok napközben, akkor se hanyagoljátok el a szellőztetést! A klíma okozta kellemes hőmérséklet elterelheti a figyelmet az elhasznált levegőről. Ha érzed, hogy romlik a teljesítményed, akkor biztos lehetsz benne, hogy fogy az oxigén és szükség van az ablaknyitásra. Ha biztosítani tudod a kéményhatást és/vagy kereszthuzatot, egy gyors, pár perces szellőztetéssel már sokat tehetsz tested és otthonod egészségéért.  A nyári éjszakákon pedig nyiss ablakot akár egész éjjelre, hiszen a jó alvás záloga a friss levegő!  

 


Ezt a bejegyzést 2024. 05.10-én tettük közzé. 

 

Olvasnál még szellőztetés témában? Ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk figyelmedbe: 

Hogyan szellőztessünk hatékonyan? 

Átforrósodó tetőtér? Nálad ne legyen probléma! 

Mi a szerepe a nyári kánikulában a szellőztetésnek? 

Az éjjeli szellőztetés jótékony hatása nyáron 

Ismerd meg a hibrid szellőztetést! 

A szellőztetés természetes módjai