Ellenőrzőlista a gyerekbarát tetőtéri konyhához

A konyha az otthon lelke, a gondoskodás, a nagy beszélgetések (vagy épp az elvonulás), de akár a kreatív alkotás helyszíne. A felnőttek mellett a gyerekek is sok időt töltenek el itt. Ellesnek mozdulatokat, szokásokat a szüleiktől, utánozni akarják őket. Felfedeznek, rámolnak, kóstolnak. Éppen ezért is fontos, hogy meggyőződjünk róla, biztonságos a konyhánk a tipegők számára is. Haladjunk alulról felfelé!

 

Vegyszermentes padló- és bútorápolás 

Különösen amíg a kicsi kúszik, mászik, és a keze is folyton a szájában van, kerüljük a vegyszerek, erős tisztítószerek használatát. Felülettől függően ecetes vagy citromos víz segítségével is takaríthatunk. Arra azért ügyeljünk, hogy akár házi, akár bolti tisztítószert alkalmazunk, ezek ne tároljuk a gyerkőc számára hozzáférhető helyen! 

Zárt szekrények 

A nyitott polcok, különösen térdmagasságig, számos veszélyforrást jelenthetnek. Innen ugyanis könnyen leránthatnak törékeny vagy nehéz, akár éles konyhai eszközöket, tárgyakat. Vagy akár megkóstolhatnak ehető dolgokat vagy épp fogyasztásra alkalmatlan kiegészítőket. Ha nincs mód a polcok lezárásához, az elérhető magasságban lévő tárgyakat átmenetileg pakoljuk biztonságosabb helyre. Ha már elrejtettünk a szekrényajtók mögé mindent, érdemes gyerekzárral is felszerelni ezeket, illetve a fiókokat is. A fentiek megelőzése mellett így az ujjacskák épségét is megóvhatjuk, mert nem tudja odacsípni, odacsukni. Ezzel nemcsak a gyerkőc biztonságáról gondoskodtunk, de a szülők hajszálai is kisimultabbak lesznek, ugyanis meggátolhatjuk így a rendszeres és végtelen kirámolás és elpakolás körforgását. 

Biztonsági üveg a sütőre 

A sütőben sülő finomság kicsik és nagyok számára is csalogató. Azonban a kicsikre nagyobb veszélyt jelenthet, hiszen odavonzhatja őket, és a felforrósodott üveget tapicskolva megsérülhetnek. Ma már választhatsz biztonsági üvegezésű sütőt, aminek külső felülete kevésbé veszi át a sütőtér forróságát, így nem jelent különösebb veszélyt. Érdemes azonban a sütőajtót is gyerekzárral felszerelni, hogy elkerüljük, hogy egy óvatlan pillanatban magára nyissa. 

Kiegészítők a tetőablakok zárásához 

A tetőablakokat könnyedén gyerekbaráttá teheted, így nem kell többé azon aggódni, hogy a kicsi ki tudja-e nyitni a tetőablakot, ki tud-e rajta hajolni és ki tud-e zuhanni. Ezek a kiegészítők utólag egyszerűen fel-, illetve leszerelhetők. A nyitáskorlátozó és a biztonsági zár megoldásokkal még nagyobb biztonságban tudhatod gyermekeidet, ezekről részletesen a Teremts biztonságot a tetőtéri gyerekszobában! cikkünkben írtunk. Röviden összefoglalva a nyitáskorlátozó használatával a billenő VELUX tetőtéri ablak csak résnyire (kb. 10 cm-re) nyitható.  A használatához alapesetben egy kulcsot is meg kell vásárolni, 160 cm-nél hosszabb és 94 cm vagy annál szélesebb ablakok esetén pedig két darab is szükséges a kulcsból. A másik megoldás a gyermekbiztonsági zárszerkezet. Ezzel teljesen lezárhatjuk az ablakot, tehát még résnyire sem lesz nyitható. Ebben az esetben magának a felső kilincsnek a nyitása is korlátozásra kerül, így a szellőzőnyílás sem fog működni zárt állapotban. Természetesen az alsó kilincs is lecserélhető kulccsal zárhatóra. 

Biztonságosabb üvegtípusok tetőablakokhoz 

Aggodalmunk az ablak körül sajnos nem ér véget a zárhatóság megoldásával. Mi van, ha betörik az üveg külső történés (pl. jégeső) vagy akár belső cselekedet (neki hajít valamit a gyerek) hatásra?  Minden tiszta üvegszilánk lesz, ami sérüléseket okozhat. Minden egyes VELUX tetőablak kívül vastag edzett üveggel rendelkezik, amelynek az ellenállóképessége 6-8-szorosa az úsztatott üveghez képest. A belső üveg pedig választható laminált változatban. Ezek az üvegek az autó szélvédőjéhez hasonlóan törés esetén nem engedik a szilánkokat kiesni. Ennél a verziónál két üvegtábla közé speciális fólia kerül, erre ragasztják rá az üvegeket. Az üveg így pókhálószerűen törik, nem szóródnak szét a szilánkok a szobában, a fólia megtartja a darabkákat. Ezek a törésbiztos biztonsági üveggel gyártott VELUX tetőtéri ablakok a Premium kategóriában találhatók: az extra energiatakarékos üveg (66) és a biztonsági üveg (70). Az üvegezéssel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni. 

 

Eszedbe jutott még valami hasznos tipp, amit megosztanál másokkal? Írd meg nekünk! 

 

Még több konyhához kapcsolódó cikkre vagy kíváncsi? Olvasd el korábbi írásinkat is! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. április 15-én tettük közzé.