Lakossági zöld energia támogatás: Napenergia Plusz Program 2024

Idén is örülhetnek azok, akiknek fontos a fenttarhatóság és otthonuk zöldítése. Napelemek és tároló telepítésére igényelhető zöld támogatással indította az évet a kormány. Az előregisztráció már elkezdődött, ezért érdemes sietni. 

Szerencsére egyre többen fordítanak figyelmet és erőforrást egy fenntartható otthon kialakítására, ami nemcsak a család kényelmét helyezi fókuszba, de odafigyel a környezetünkre is. Ezzel kapcsolatban rengeteg hasznos információhoz juthatunk hozzá, és már tudjuk, hogy az elsőre nagyobb kiadásnak tűnő összegek megtérülnek, csökkentik a rezsit, így közép- és hosszú távon mindenképp több marad a zsebünkben, ha nyitunk a zöld energia felé. 

Sajnos hiába tudjuk, hogy megéri, sokan félnek a nagy beruházástól, vagy egyszerűen csak nem engedi meg a pénztárcájuk. Mindeközben az Unió energiafelhasználásra vonatkozó és épületeket érintő energetikai szabályai szigorodnak. A szakadék áthidalására, valamint a lakosság és cégek támogatására folyamatosan találkozhatunk zöld energia pályázattal. Lássuk, miről szól a 2024. január 15-től előregisztrálható Napenergia Plusz Program! 

Ezek a fő kritériumai és részletei a Napenergia Plusz Programnak 

A pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon, a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén hajthat végre napenergia beruházást, melynél legfeljebb 5 millió Ft értékű napelem támogatás igényelhető. Ez az összeg a költségek körülbelül kétharmad részét fedezi, tehát a költségek legalább 34%-át a pályázó önerőből fizeti meg.  Fontos kritérium, hogy nemcsak a napelem, de a tároló telepítését is vállalnia kell annak, aki pályázni szeretne a támogatásra. Így a napelem és tároló mellett inverterre, telepítésre, beüzemelésre is szól a kedvezmény. A pályázat olyan költségei is elszámolhatók, mint a tervezés, adminisztráció, engedélyezés díja, eszköz, anyag- és munkadíj.  

Területi korlátozás nélkül, az ország bármely szegéből lehet pályázatot benyújtani. A programban való részvétel további feltétele, hogy a rendszer 4-5 kW teljesítményű inverterrel és 7,5, -10 kWh kapacitású tárolóval rendelkezzen. Emellett fontos, hogy a napelem panelek teljesítménye maximum az inverter teljesítményének nem több mint 120%-a lehet. 

Ugyanazon ingatlannal csak egyszer lehet indulni a programban. A pályázó magánszemélynek résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie a szóban forgó ingatlanban. Szükséges továbbá magyar adóazonosító jel, állandó magyar lakcím.  

A pályázat előregisztrációval indul és sorrendben történik az elbírálás. Több mint 15.000 háztartást tud fedezni a pályázat, de fix keret áll az állam rendelkezésére, így kimerülés után nem igénylehető. 

Mindig képben vagyunk és az elsők között írunk az újdonságokról, támogatásokról. Nem szeretnél lemaradni ezekről a jövőben sem? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Bejegyzésünk megírásában az NFFKÜ cikke volt segítségünkre, ahonnan a pályázat pontos felhívása is letölthető.  


Ezt a bejegyzést 2024. február 5-én tettük közzé.