Tévhitek a Generon napelemes tetőrendszerről

A Terrán zöldenergia-termelésre alkalmas fejlesztése egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Noha a Generon már 425 épületnél bizonyított, egyedisége miatt számos tévhit övezi. Nézzük most a leggyakoribbakat.

A Terrán Generon különleges megoldás a piacon. A tetőcserépbe integrált napelem lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A termék már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal bizonyított, ám még így is sok tévhit merül fel vele kapcsolatban. 

Tévhit: Túlmelegszik a nyári hőségben 

A Generon esetében a megépített cseréphéjazatok mögött mindig szükséges egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű érkezhet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít. 

Tévhit: Nagy a meghibásodás esélye a sok csatlakozó miatt 

A Generon esetében a monokristályos szilícium szolárcellákat betoncserép hordozóra építik rá, majd ezeket sorba kötve csatlakoztatják az elektromos hálózatra, a szoláriparban is bizonyított MC4 csatlakozók segítségével. Ezekből több tízmilliárd darab készül világszerte, így kijelenthető, hogy minimális a hiba kockázata. 

Tévhit: Egyetlen hibás elem leállíthatja az egész rendszert 

Szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét, ha egy cserép elromlik: minden modul bypass diódákkal rendelkezik, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. 

Tévhit: A szélsőséges időjárás kárt tehet a napelemekben 

Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és más mechanikai behatásokkal szemben. Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének. 

A Generon növekvő népszerűségnek örvend, amit a viszonteladók száma is jelez. A termék már közel 200 kereskedésben elérhető, az értékesítők listája megtalálható a Terrán weboldalán. 

terran-generon-1216 


Ezt a bejegyzést 2023. január 17-én tettük közzé.