Mi alapján választunk építészt manapság?

Mai bejegyzésünk alcíme az is lehetne, hogy „a hóhért akasztják”. Ugyanis a címben feszegetett kérdésre építészként egyoldalúan tudok választ adni. Nem azért, mert nem fontos és sokrétű a kérdés, hanem mert az ilyen helyzetekben szokták mondani, hogy „tőle kell megkérdezni”. A megbízott oldalán állok, a Megbízó Te vagy.

 

Tapasztalatom szerint az Építtetők, Megbízók három úton közelítenek meg építészeket: 

  • internetes keresés 
  • családi, baráti körben ajánlás 
  • közeli, saját tapasztalat szerint. 

 

Az első hatalmas merítési lehetőség. Nagyon nagy számban fogsz építészeket, építészirodákat találni. Vannak, akik karbantartják a honlapjukat vagy más közösségi média felületeiket. Vannak, akik erre kevesebb időt és energiát szánnak. Önmagában ettől még nem kapsz pontos képet leendő építész terveződről, de kétségtelen, hogy az első benyomás nagyon fontos. Az ilyen keresést mindenképpen érdemes pontosítani, valami alapján szűkíteni a kört. 

A családi, baráti ajánlások értelemszerűen egy sokkal kisebb, de már valami alapján értékelt építész kört fednek le. Saját tapasztalat van ebben, jó és rossz egyaránt. Nyilvánvaló, hogy az a személy, aki Neked építészt ajánl, vagy esetleg figyelmeztet arra, hogy valakit inkább ne bízz meg, fontos számodra, különben nem kérdeznéd meg. De az is biztos, hogy az ajánló és Te nem vagytok egyformák, tehát az ajánló érveit okosan gondold át. Minden megbízás, minden Építtető, helyzet, terep más és más, így magát az ajánlást nem szabad összekeverni a döntéssel. 

Előfordulhat, hogy valakivel kapcsolatban van saját tapasztalatod. Tervezett már Neked, vagy olyan közeli élmény volt a tervezés, hogy egyértelmű, kihez fordulj először. Ez a legkomolyabb indíték, ami mentén építészt szólíthatsz meg. 

 

Akármilyen forrásból érkezik az ajánlás, minél egyértelműbb a kérdés, a felkérés, annál egyértelműbb lesz a válasz, a döntésed alapja. Fontos, hogy világos legyen az építész számára, hogy ki, mikor, miért, hogyan, hova és mit szeretne terveztetni. Ez banálisnak tűnik, de tapasztalatom szerint ezekre a kérdésekre nem is olyan könnyű válaszolni. Főként a miértek, az ok-okozati összefüggések tisztázása okozhat fejtörést. Nagyon fontos, hogy az építész rendelkezzen tapasztalattal, legyen nyitott, friss és alapos. Ne érd be pusztán nagyszerű „látványokkal”, mutatványokkal, akard, hogy alapos, szépen kidolgozott terveket tudjon magáénak a tervező, legyen megépült háza, ha kell megmutatható épülete, referenciája. Nyilván sok mindennel érvelhet valaki amellett, hogy őt válaszd. Fontos, hogy figyeljen Rád, de ne „bólogasson”, ne diktáljon, de ha kell, figyelmeztessen a buktatókra. Legyen igényes, mert munkája eredménye a Tiéd lesz és nem mindegy, hogy az mi és milyen. 

 

A legfontosabbat a végére hagytam. Építészt választani, építésszel együtt dolgozni több, mint egy egyszerű munkakapcsolat. Bizalmi kapcsolatról van szó. Bizalmon alapuló közös munkáról van szó. Nem pénzről, nem építőanyagokról, nem telekről, funkcióról, hanem olyan szoros, őszinte kapcsolatról, amiben az elképzeléseid, kívánságaid további inspirációk mellett reálissá, megépíthetővé válhatnak. Ez legyen a legfontosabb szempont, amikor építészt választasz. Ha így teszel, akkor házad, lakásod otthonoddá lehet. 

 

 

Te milyen szempontok alapján választottad/választanád ki a megfelelő szakembert? 

 

 
Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu  
 

Ezt a bejegyzést 2021. október 22-én tettük közzé.