Szekerce, fészi, furu

Mi a közös Jászai Mari édesapjában és Szent Józsefben? A válasz egyszerű: mindketten ácsok voltak. Mióta létezik ez a mesterség hazánkban és milyen átalakulásokon ment keresztül? Következzen egy kis ács történelem a Terrán Tetőcseréptől.  

 

A fafaragókkal kezdődött 

A Magyar Néprajzi Lexikon definíciója szerint ács az, aki faszerkezetet, illetve stabil gerendaszerkezetet készít. Ács szavunk török eredetű, és valószínűleg fafaragót jelentett. Az ácsmesterség első írásos emléke Árpád-kori, amikor is feudális szolgáltatásként ácsmunkára köteleztek egy-egy települést, amelyek nevüket is innen kapták. 

Kezdetben nem vált szét különféle mesterségekre a fafaragó tevékenység, így illették az asztalost, a teknőkészítőt és az ácsot is. Csak a középkortól beszélhetünk önállóan ács mesterségről. A 14. században, elsősorban a nagyobb városokban, a céhes keretekig is eljutott, azonban messze nem olyan nagy számban, mint más szakmák, például a kádárok vagy a bognárok. Ennek egyik oka biztosan az, hogy a falusi népesség leginkább maga építette a házát, a mestereket itt jellemzően kastélyok, templomok építéséhez hívták. 

Az ácsok a fa megmunkálása mellett a 17. századtól vázrajzot, egy évszázaddal később már tervrajzot is készítettek a tető- és malomszerkezetekhez, hidakhoz. Amikor a 19. században már képesítéshez kötötték az ácsmesterség gyakorlását, elindult az a folyamat, amelynek eredményeként a szakemberek specializálódtak, elkülönült a malomács, a hajóács, majd jóval később az állványozó, tetőfedő. 

Egyre többen választják 

Három évvel ezelőtt komoly veszély fenyegette az iparágat, ám két év leforgása alatt megnőtt az ács szakmát tanulni vágyók száma. Ebben szerepet játszhat az egyre nagyobb kereslet a szakemberek iránt és a nemzetközi versenyeken évről évre elért eredmények. Egy biztos: jó ácsokra szükségünk van, hiszen otthonaink biztonságos és esztétikus megjelenésében igen fontos szerepet játszanak.

TetőtÉpítek: ahol mesterembert is találhatunk 

A Terrán Ácskereső felülete abban is segít, hogy a legjobb tetőfedő szakembert találjuk meg, ha építkezünk vagy felújítunk. 

 

terran-tetotepitek

 


Ezt a bejegyzést 2023. augusztus 20-án tettük közzé.