Mi kerüljön a tetőtéri étkezőbe?

Bár az étkezőt lehet, hogy elsőre nem a tetőtérben helyeznénk el, számos oka lehet, hogy mégis ott kerül kialakításra. Gondoljunk csak a többgenerációs házakra, vagy a társasházakra. Vegyük sorra, hogy milyen praktikák tehetik kényelmessé a tetőtéri étkezőt!

Természetes fényforrás 

Az étkező funkcionális tér: a közös étkezések színhelye, de dolgozhatunk, tanulhatunk, társasozhatunk, a kicsik rajzolhatnak, játszhatnak is itt. Éppen ezért úgy célszerű kialakítani ezt a helyiséget, hogy legyen benne természetes fény, ami nélkülözhetetlen a nappali aktív tevékenységeink elvégzéséhez. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal a szellőztetés lehetőségét is biztosítjuk. A friss levegő szintén szükséges bármilyen aktivitáshoz, ami miatt hosszabb ideig az étkezőben maradunk, hiszen az oxigén nélkülözhetetlen az agyműködéshez. Nem utolsó sorban pedig a jólsikerült menü elkészítése után is célszerű több ablakot kitárni, hogy az ételszagot és a főzés vagy sütés közben keletkező hőt mielőbb száműzzük a lakásból. 

Mesterséges fényforrás 

Bármennyire is jól oldottuk meg a természetes fény bevezetését, attól még mesterséges fényre is szükség lesz az étkezőben. Az asztal fölé belógathatunk a mennyezetről függőlámpát, de a világítást kiegészíthetjük akár állólámpával is. 

Tárolás 

Amennyiben a tér engedi, érdemes valamilyen, a lakás stílusához illő tálalószekrényt elhelyezni az étkezőben, étkező közelében. Tetőtér esetén erre tökéletesen alkalmas lehet a térfal előtti terület. Itt zárt ajtók mögött, rendszerezve tárolhatjuk az étkészleteket, evőeszközöket. Ezeket így nem kell a konyhából kirámolni minden terítés alkalmával, hanem karnyújtásnyira kéznél vannak és szükség esetén könnyen előkészíthetjük. 

Székpárnák 

Legyen szó étkezésről vagy más tevékenységről, a kényelmes ülőgarnitúra kulcskérdés. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő háttámlájú, ergonomikus széket válasszunk, lehetőleg olyat, amivel be tudunk ülni az asztal alá. Székpárnákkal még kényelmesebbé varázsolhatjuk a székeket. Amikor tájoljuk az asztalt, azt vegyük számításba, hogy olyan helyre kerüljön, hogy a fejünk beütése nélkül fel tudjunk állni majd tőle. 

Bővíthető asztal 

Lehet kör, ovális, négyzet vagy téglalap, az alakjánál fontosabb a bővíthetősége. Ez azért praktikus, mert a vendégek számára is kényelmesen teríthetsz, ugyanakkor nem foglal a lakásból felesleges helyet, amikor nincs rá szükség. 

 

Te mit javasolnál még a tökéletes tetőtéri étkező kialakításához? 

 

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is! 

5+1 káprázatos tetőtéri étkező 

Inspiráló ötletek a tetőtéri konyha praktikus kialakítására 

 


Ezt a bejegyzést 2023. augusztus 30-án tettük közzé.