Nyugodt alvás a csillagok alatt

Az alvás minősége az egyik legfontosabb tényező, ha jól akarjuk magunkat érezni napközben. Több erre irányuló kutatás is igazolta, hogy közvetlen kapcsolat van az alvás minősége és a hálószoba sötétítési lehetőségei között.Bejegyzésünkben eláruljuk, mire figyelj, ha tökéletes pihenésre vágysz!

Teljes sötétség

A jó alváshoz 100%-os sötétre van szüksége szervezetünknek még akkor is, ha nem vagyunk azok a típusú emberek, akik csak teljes sötétben képesek aludni. Ez azért van, mert a szemünk és a testünk folyamatosan reagál a fény és a sötét hatására még akkor is, amikor nem vagyunk ezzel tisztában, így akkor is, amikor alszunk. A hálószobába beszűrődő fények – akár az utcai lámpák, a forgalom fényhatásai vagy a telihold világossága – megakadályozhatják, hogy elérjük a mélyalvás fázist akkor, amikor a testünk már ezt igényelné. Ideális esetben egy felnőtt szervezetnek az éjszakai pihenés 15-20%-át a mélyalvás fázisban kellene töltenie.

Természetes fény és sötétség egyensúlya

A nappali természetes fény és az éjszakai sötétség kölcsönösen előnyös hatással van egymásra és ránk. Amikor megfelelő sötétségben alszunk végig egy éjszakát, akkor másnap szervezetünk sokkal fogékonyabb a természetes nappali fényre, ettől pedig energikusabbnak érezzük magunkat. Ez azért van, mert a napfény és a sötétség közötti kontraszt harmóniában van a biológiai óránkkal és azt üzeni testünknek, hogy napfényben legyünk aktívak, sötétben pedig nyugalomra vágyik. Nyáron még nehezebb igazán jól pihenni, hiszen már korán reggel erősek a betűző nap sugarai, amelyek idő előtt felébresztik testünket. Emiatt feltétlenül fontos, hogy legyen a hálószobában olyan sötétítő megoldás, ami képes teljesen kizárni a fényt, amikor arra van szükségünk.

Árnyékolás, sötétítés

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tetőtéri otthonunk van és így közvetlenül a csillagok alatt hajtjuk álomra a fejünket, azért akkor is gondoskodjunk a teljes sötétítésről, hogy ne zavarja álmunkat a fény. Ezt megoldhatjuk akár árnyékolóval vagy redőnnyel. Ha a gyerekek nagyon nyüstölnek minket, akkor akár beállíthatjuk olyan pozícióba is ezeket, hogy a csillagos égről se kelljen lemondaniuk.

Álmodj te is szépeket a csillagok alatt!


Ezt a bejegyzést 2020. február 12-én publikáltuk.