Mikor van itt a tetőablakcsere ideje? 1. rész

Amikor körülnézünk otthonunkban, szinte biztosra vehető, hogy mindannyian listát tudunk készíteni, mennyi mindenen szeretnénk változtatni, megújítani. Van, aminek a látványa zavar, van, aminek a működésképtelensége. Érdemes a beavatkozást azokkal a dolgokkal kezdeni, melyek a ház, a lakás szerves részei, mint például a tetőtéri ablakok.

Számtalan jele van annak, ha egy tetőablak már elavult és megérett a cserére:  

  • amikor pazarlod az energiát, 
  • amikor húz a hideg, 
  • amikor a fa elöregedett és gombásodik, 
  • amikor az üveg homályos, 
  • amikor az ablak nem záródik. 

 

A felsoroltak külön-külön is, de együttesen is jelentkezhetnek. Ellenőrző listánkkal segítünk eldönteni, elérkezett-e a tetőablak cseréjének ideje.A cikksorozatunk első részében az energiapazarlás írunk részletesebben. 

 

Amikor pazarlod az energiát  

Észre sem vesszük, de a régi tetőtéri ablakok az utcát fűtik. Hiába működik kifogástalanul az ablak, minél régebbi, annál rosszabb hőszigetelő képességű. Az Uw érték méri a hőszigetelő képességet, mely minél alacsonyabb, annál jobban szigetel az ablak. Tudtad, hogy több mint felére csökkenhet a hőveszteség, ha ablakot cserélsz? 

 

Mit nyerhetsz a tetőablakcserével? 

1. Javul a hőszigetelés  

Például egy 2003-ban vásárolt VELUX tetőtéri ablak cseréje után a hőveszteség   

  • 60%-kal csökken, ha VELUX Standard Plus ablakot vásárolsz (régi ablak Uw = 2,8 W/m2K, új Standard Plus ablak Uw = 1,1 W/m2K)  
  • 54%-kal csökken, ha a legolcsóbb VELUX Standard tetőablakot választasz (régi ablak Uw= 2,8 W/m2K, új Standard ablak Uw = 1,3 W/m2K)  
2. Melegebb lesz a szobában  

A hőérzet teljesen megváltozik a szobában, a VELUX cég tapasztalatai szerint a helyiség belsejében 1-2 °C-kal, az ablak környezetében pedig akár 5 °C-kal is melegebb lehet.  

3. Csökken a fűtési költség  

Minél kevesebb energia jut ki a házból, annál kevesebbet kell költeni az elveszett energia pótlására, így a fűtési költségen megspórolt pénzt a családi kassza más kiadásaira fordíthatod.  

 

Tarts velünk a folytatásban is, ahol beáramló hideg, az elöregedett, gombás fa, a homályos üveg és a nem záródó tetőablak problémájáról írunk! 

Felismertél olyan jelenséget a cikkben olvasottak közül, ami nálad is fennáll? 

 

A cikksorozat részei, ne hagyd ki ezeket se: 

  • Amikor húz a hideg 
  • Amikor a fa elöregedett és gombásodik 
  • Amikor az üveg homályosvagy nem záródik jól az ablak 

Ezt a bejegyzést 2021. február 16-án tettük közzé.