Mikor van itt a tetőablakcsere ideje? 3. rész

A lakberendezési üzletek visszatérő vevői vagyunk, de a nagyobb átalakításokra, korszerűsítő beruházásokra nehezen vesszük rá magunkat. Persze érthető, hisz nagyobb kosszalkáosszal és több költséggel jár. Abba viszont nem gondolunk bele, hogy ez a rezsiben jelentősen megtérülhet. Így van ez a tetőablakok cseréjével is!

Bejegyzéssorozatunk előző fejezeteiből megismerhetted az energiapazarlás és a beáramló hideg problémáját. Ezúttal az elöregedett, gombás faszerkezetet vesszük górcső alá.  

 

Amikor a fa elöregedett és gombásodik 

A tetőszerkezet hiányosságai vagy az évtizedeken át lecsapódó pára kikezdte a tetőtéri ablak anyagát? Csakúgy, mint a betegségeknél, itt is a kiváltó okot kell megszüntetni, a tünetek kezelése nem vezet eredményre. A gombák jelenléte a lakótérben károsan hat az egészségre, fejfájást vagy allergiát okozhat. A látványa is zavaró. 

 

Mit nyerhetsz a tetőablakcserével? 

1. A tetőszerkezet hibáit kijavítják  
Mindenképpen törekedj arra, hogy az ablakcserével egyidejűleg az ablak körüli tetőszerkezet javítása is megtörténjen. A szükséges anyagok a VELUX választékban elérhetők:  
  • Alátétfólia - megakadályozza, hogy a cserép alá kerülő nedvesség ne juthasson az ablak közelébe  
  • Hőszigetelő keret - a tetőtéri ablak és a szarufa közötti pár centis rések kritikusak, ezeket tölti ki  
  • Párafékező fólia - a gipszkarton vagy lambéria alatt megakadályozza, hogy a bentről kifelé vándorló pára ne tudjon vízként kicsapódva a tetőszerkezetbe jutni és ott károkat okozni  

2. Esztétikusabb megjelenés  
A VELUX tetőtéri ablakok használatra készek, nem kell lakkozni vagy festeni őket a beépítés után. Látványuk kifogástalan, tapintásuk kimondottan kellemes.   


3. Akár 100% karbantartásmentes tetőtéri ablak  
A műanyag bevonatos tetőtéri ablakok olyan speciális poliuretán bevonattal rendelkeznek, mely nem csak UV-álló, de utólag festést sem igényel, egyáltalán nem szükséges a felületet évtizedekkel később sem festeni.  

Felismertél olyan jelenséget a cikkben olvasottak közül, ami nálad is fennáll? 

Tarts velünk a folytatásban is, ahol a homályos üveg és a nem záródó tetőablak problémájáról írunk! 

 

A cikksorozat részei, ne hagyd ki ezeket se: 


Ezt a bejegyzést 2021. február 21-én tettük közzé.